Kuran müslümanlığı hakkında bilgiler

Kuran'da Melekler

Melekler Âlemi Hakkında Bilgiler
Melekler Âlemi Hakkında Bilgiler

Melekler; görünmeyen varlıklar alemindeki bilinç sahibi varlıklardandır. Kendi isteklerine göre hareket edebilecekleri İradelerinin olmaması, Allah'ın emirlerini aksatmak veya karşı çıkmak gibi tercihleri de bulunmaması melekleri cinlerden ayıran özelliklerdir.

Melekler, sürekli Allah'ı yüceltirler.
Bakara Suresi 30: Ve Rabbin meleklere: “Muhakkak ki Ben yeryüzünde bir halife kılacağım.” demişti. (Melekler de): “Orada fesat çıkaracak ve kan dökecek birisini mi yaratacaksın? Biz Seni, hamd ile tesbih ve seni takdis ediyoruz.” dediler. (Rabbin de): “Muhakkak ki ben, sizin bilmediklerinizi bilirim.” buyurdu.

Meleklerin kanat sayıları farklıdır
Fatır Suresi 1: ''Hamd; gökleri ve yeri yaratan, ikişer, üçer ve dörder kanatlara sahip melekleri, resûller (elçiler) kılan Allah’a aittir. Yaratmada dilediğini arttırır. Muhakkak ki Allah, herşeye kaadirdir.''

Her insanın amellerini kayıt altına alan meleği mevcuttur.
İntifar suresi 10>12:''Oysa sizin üzerinizde gözcüler vardır. Değerli yazıcılar. Onlar sizin ne yaptığınızı bilirler.''

Peygamberlere vahiy getiren yüksek mertebeli meleğin adı cebrail'dir. Cebrail, kuran'da şu şekilde geçer.

Bakara 97:''Kim Cibril’e düşman oldu ise (ona) de ki: “Halbuki muhakkak ki o (Cebrail a.s), onların ellerindeki (kitapları) tasdik eden O (Kur’ân’ı), Allah’ın izniyle, mü’minlere bir hidayet (rehberi) ve müjde olarak senin kalbine indirdi.” 98:''Kim, Allah’a ve O’nun meleklerine ve O’nun resûllerine ve Cebrail’e ve Mikail’e düşman oldu ise, o taktirde muhakkak ki Allah kâfirlere düşmandır.''

Hz. Muhammed (s.a.v) vahiy getiren meleği gözleriyle görmüştür.
Necm Suresi 5: ''Ona (bu Kur'an'ı) üstün (oldukça çetin) bir güç sahibi (Cebrail) öğretmiştir. 6- (Ki O,) Görünümüyle çarpıcı bir güzelliğe sahiptir. Hemen doğruldu. 7- O, en yüksek bir ufuktaydı. 8- Sonra yaklaştı, derken sarkıverdi. 9- Nitekim (ikisi arasındaki uzaklık) iki yay kadar (oldu) veya daha yakınlaştı. 10- Böylece O'nun kuluna vahyettiğini vahyetti. 11- Onun gördüğünü gönül yalanlamadı. 12- Yine de siz gördüğü (şey) üzerinde onunla tartışacak mısınız? 13- Andolsun, onu bir diğer inişte de görmüştü. 14- Sidretü'l-Münteha'nın yanında. 15- Ki Cennetü'l-Me'va onun yanındadır.

İnsan kılığına girip haber getiren melekler de vardır. Hz. İbrahim ve Hz. Lut ile görüşen melekler insan kılığında onlara görülmüştür. Hz. Meryem'e bebek müjdeleyen deinsan kılığındaki bir melekti.

Hz. İbrahim'e çocuk müjdeleyen melek
Zariyat Suresi 24: ''Hz. İbrâhîm’in ikram edilen misafirlerinin haberi sana geldi mi? 25- Onun yanına geldikleri zaman “selâm” dediler. (Hz. İbrâhîm de): “Selâm yabancı kavim.” dedi. 26- Bunun üzerine (Hz. İbrâhîm) gizlice ailesinin yanına gidip hemen (kızarmış) semiz bir buzağı getirdi. 27- Böylece onu (yemeği) onlara yaklaştırdı (ikram etti): “Yemez misiniz?” dedi. 28- (Onlar yemeyince) Bunun üzerine içine bir tür korku düştü. "Korkma" dediler ve ona bilgin bir erkek çocuk müjdesini verdiler.

Hz. Meryem'e çocuk müjdeleyen melek

Ali İmran Suresi 45:''Melekler, dediler ki: 'Meryem, doğrusu Allah kendinden bir kelimeyi sana müjdelemektedir. Onun adı Meryem oğlu İsa Mesih'tir. O, dünyada ve ahirette 'seçkin, onurlu, saygındır' ve (Allah'a) yakın kılınanlardandır..'''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?