Kuran müslümanlığı hakkında bilgiler

Oruç nedir? Oruçken neler yapılmaz?

ramazan ayı
11 ayın sultanı ramazan! Gündüzleri oruçla geçirdiğimiz, geceleri ibadetle geçirdiğimiz, sabaha karşı sahur yapıp dünya nimetlerine akşama kadar ara verdiğimiz, içinde kadir gecesinin saklı olduğu feyiz dolu mübarek bir ay. İslam dininin şiarlarından birisidir ramazan ayı.

Ramazan ayı nedir?

Ey iman edenler! Oruç sizden öncekilere yazıldığı gibi size de yazıldı. Umulur ki sakınırsınız. (2/Bakara 183)

(Oruç) Sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta veya yolcu olursa iddeti sonraki günlerde tamamlasın. Ona çok zor dayananlar fidye olarak bir yoksulu doyurabilir. Kim de (fidye olarak değil) gönlünden koparak iyilik yaparsa kendisi için daha hayırlı olur. Eğer bilirseniz (zor da olsa) oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. (2/Bakara 184)

Ramazan ayı ki; insanlar için bir rehber olan, hidayetten deliller sunan, hak ile bâtılı ayıran Kuran onda indirildi. Artık sizden kim bu aya şahit olursa onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta veya yolculukta olursa iddeti başka günlerden tamamlasın. Allah size kolaylık diler, size zorluk dilemez ki sayıyı tamamlayın ve Allah’ı tekbir edin diye Allah sizi doğruya iletti, Umulur ki şükredersiniz. (2/Bakara 185)

oruç
Ramazan ayında sabaha karşı oruca niyet edilir ve akşam olunca oruç açılır. Gündüzleri yemek, içmek, cinsellik gibi dünya nimetleri haram olur. Kendimizi sadece yeyip içmekten değil; günahlardan, kötü sözden, kin ve öfkeden uzak tutarak olgunlaşırız, kendimize çeki düzen veririz yani olması gereken halimize döneriz. Bu halimizi sonraki aylarda da devam ettirmeli ve takva elbisesini çıkarmamalıyız.

Oruç kuralları neler?

Oruç gecesi size cinsellik helal kılındı. Kadınlarınız sizin için bir elbise, siz de onlar için bir elbisesiniz. Allah sizin nefsinize karşı koyamadığınızı bildi, böylece sizden tövbenizi kabul etti ve sizi affetti. Öyleyse şimdi temas edin onlara ve Allah’ın sizin için yazdığı şeyi isteyin. Fecrin siyah ipliği beyaz iplikten sizce belli olana kadar (tan yeri ağarana kadar) yeyin ve için. Sonra orucu geceye kadar tamamlayın. Mescidlerde itikafta/devamlı ibadette iken (geceleri de) onlara temas etmeyin. Bu Allah’ın sınırıdır, öyleyse ona yaklaşmayın. İşte böyle, Allah ayetlerini insanlar için beyan ediyor. Umulur ki takvalı olurlar. (Bakara suresi 187)

fecr vakti
Orucun başlangıç vakti, tan yerinde oluşan kızıllıktır. Bu zamana yüce Allah "fecrin siyah ipliği ve bayaz ipliği" demiştir. Siyah iplikten kasıt gecenin karanlığı, beyaz iplikten kasıt gündüzün aydınlığıdır. Bunlar birleşince ufukta kızıl çizgi oluşur. Gecenin karanlığı üst kısımda görülürken sabahın aydınlığının alttan ortaya çıkar ve ortada kızllık oluşur. İşte bu zamana kadar yeyip içmek caizdir. İmsak vakti değil fecr vakti oruca başlanır.

Orucumuz geceye kadar devam eder, geceden kasıt güneşin battığı zamandan başlayıp güneşin doğmadan önceki zamana kadar geçen karanlık süredir. Gün doğmadan oruca başlanır, gün batınca oruç açılır. Gündüzleri yemek, içmek ve her türlü cinsel davranış haram olur. Dünyevi zevklere Allah için ara veririz. Eskiden geceleri de cinsellik yasaktı lakin insanlar buna dayanamayınca nesh edildi ve ramazan ayında geceleri cinsellik helal oldu, İtikaf denilen sürekli ibadet halindeyken hariç.

Buraya kadar orucu bozan haller konusunu özetledik. Kurana göre orucu bozan şeyler yemek, içmek, cinsel davranışlar. Bunun dışında birşey sayılmadığı için merak edilen sorular aklederek bulunabilir. "Allah akılını kullanmayanları pislik içinde bırakır, yeryüzündeki canlıların en şerlisi aklını işletmeyen sağırlar ve dilsizlerdir" (10/100, 8/22) ayetleri islamın akıl nimetiyle anlaşılacağına dikkat çeker. Orucu bozan haller nelerdir, oruçken neler yapılmaz sorularını başlıklar halinde inceleyeceğiz.

Oruçken neler yapılmaz?

+Aşı olmak orucu bozar mı?
+Adet olmak orucu bozar mı?
+Oruçken epilasyon yapılır mı?
+Oruçken banyo yapılır mı?
+Oruçken diş fırçalanır mı?
+Unutup su içmek orucu bozar mı?
+Öpmek orucu bozar mı?
+Göz damlası orucu bozar mı?
+Mezi orucu bozar mı?
+Oruçken makyaj yapılır mı?
+Oruçken uyumak günah mı?
+Oruçken sakız çiğnenir mi?
+Oruçken krem sürülür mü?


Soru: Aşı olmak orucu bozar mı?

Cevap: Bu sene en çok gelen sorulardan birisi de "aşı olmak orucu bozar mı?" oldu. Bu konuya dini yönüyle cevap vermekle yetinmeyip bu olağan üstü durum hakkında bilimsel bilgi de vermek gerekiyor. Dini açıdan yemek, içmek, cinsellik orucu bozuyor. İğne olmak da vücuda sıvı alındığı için orucu bozacaktır. Gelelim işin bilimsel boyutuna ve aşıların helal olup olmadığına.

Yarasa virüsü ismiyle karşımıza çıkan Covid 19, Fransa'da Nobel Ödüllü virolog Profesör Luc Montagnier'in iddiasına göre labaratuvarda üretilmiş biyolojik bir silah. Luc Montagnier "Araştırmalarımızda bu virüsün değiştirildiği sonuçlarına vardık. Yarasadan gelen klasik bir virüs modeli var. Bu modelin üzerine VIH kesitleri eklenmiş" diyerek böyle bir karışımın ancak labaratuvar ürünü olabileceğini söylemişti. [1]

Bu yapay virüsün insan vücuduna etkisini ise Prof. Dr. Serhat Fındık, BBN Türk kanalında YRP'nin düzenlediği basın toplantısında şöyle açıklamıştı: "5 yaş altı çocuklarda covidden ölme oranı milyonda bir, 5 - 15 yaş arası çocuklarda covidden ölme oranı yüz binde bir, 15 - 45 yaş arası covidden ölme oranı ise % 0,02 yani ikiyüz binde bir, virüs genç ve sağlıklı insanları öldürmüyor" [2]

Genç ve sağlıklı insanların hafif atlattığı bu virüs için aşı bulunması ve ruhsat alabilmesi için bilimsel olarak 3 yıl deney yapılması gerekiyor. Fitoterapi uzmanı Dr. Ümit Aktaş, "Uygulanan aşıların hiçbirisi Faz3 çalışması tamamlanmadı." diyerek bu konuda bizleri aydınlatıyor ve "Koronadan Korunmak Mümkün" isimli kitabıyla vücut direncini, doğal bağışıklığı geliştirecek öneriler sunuyor.

3 yıl sonra aşı bulunsa bile virüsün mutasyona uğramasıyla yeni aşılar gerekeceğini de Biontech aşısını üreten Uğur Şahin 9 ağustos 2021 de şöyle dile getirmişti: "Önümüzdeki 6 - 12 ay içerisinde aşının güncellemesini gerektirecek başka varyantların ortaya çıkması çok olası. Ancak şu an böyle bir şey gerekmiyor" [3] diyerek 6 ay sonra yeni bir faz1 aşamasında biontech sıvısı dayatılacağını itiraf etmişti.

Ayrıca Biontech sıvısını üreten Uğur Şahin "Şu anda yasal olarak aşı yaptırmama izin verilmiyor...Ayrıca bir başka önemli nokta klinik araştırmalara katılmamıza bile izin verilmedi çünkü yasa gereği şirket çalışanlarına klinik denemelere dahil etmek mümkün değil." [4] diyerek kendi ürettiği aşıyı olmadığını, önce halk üzerinde denediklerini de itiraf etmişti.

Uğur Şahin'in "yeni varyantlar gelecek 3.dozla kurtulamayacaksınız" anlamındaki açıklmasını destekleyen diğer kişi ise Dünya sağlık örgütünün Avrupa Direktörü Hans Kluge 10 Eylül 2021 de: "Covid'in de gripte olduğu gibi mutasyona uğramaya ve bizimle kalmaya devam edeceğini düşünürsek, aşı stratejimizi kademeli olarak endemik bulaşmaya nasıl adapte edeceğimizi düşünmeliyiz ve bu bağlamda bilgiler toplamalıyız." [5] diyerek aşılamanın çözüm olmadığını ve her mutasyon için yeni sıvılar dayatılacağını açıklamıştı. Ayrıca bu sıvıların mRNA yani DNA'ya emir veren teknoloji olduğunu düşünürsek genlerimizi istedikleri gibi değiştirebilirler.

Luc Montagnie’in Mayıs 2021 de yayınlanan roportajında ise aşıların daha güçlü yeni varyantlara yol açtığı söyleniyor: "Virüs aşılamaya bağlı gelişen antikorlara yakalandığında ölmeyi değil, kılık değiştirmeyi seçiyor. Bu da yeni varyantlara neden oluyor. Yeni varyantlar da daha öldürücü olduğundan, hastalığa bağlı hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor." demişti. Bu iddiası %71 aşılanan İngilterede Delta varyantı çıkmasıyla doğrulanmış oldu.

Gelelim covid aşılarının yan etkilerine. Halk Tv haber programına bağlanan ve Dünya Sağlık Örgütüne hizmet eden Bengi Başer, Ağustos 2021 de "aşı sonrasında ritim bozukluğu görebiliyoruz, çok küçük bir oranda minik pıhtılarla ilgili sorunu olan hastalar oldu" [6] diyerek covid aşılarının çarpıntı yaparak kalp krizine sebep olduğunu ve kanın pıhtılaşmasını sağlayarak beyindeki kan akışını engellediğini itiraf etmişti. Bunu söylerken de sesini incelterek masum göstermeye çalışmıştı. Böyle vahim sonuçlara yol açan ve bir taneyle kurtulamayıp her yıl üç tane dayatılan bu sıvıları olmak Allahın bize biçtiği ömrümüzü kısaltmaya yarayacaktır.

2020 yılıyla hız kazanan virüslerin, orman yangınlarının, eşcinsellik propagandasının dünya nufusunu 500 milyona indirmek için yapıldığını düşünenler de var. Bu görüşlerini ABD'nin Georgia eyaletinde bulunan Rehbertaşı adındaki anıt üzerindeki 10 emire dayandırıyorlar. Bu 10 emirden birisi de dünya nufusunu 500 milyonun altında tut, inanç ve gelenekleri yönet, doğaya yer bırak. [7] Musanın 10 emrinden özenip bu anıtı dikenler, nüfus planlaması yapıp milyarlarca insanı yok etme planını hayata geçirmişler gibi görünüyor. Tıpkı kuş gribi bahanesiyle organik tavukları gömdükleri gibi, bu sefer de yarasa gribi bahanesiyle insanlığı gömmek istedikleri bu delillerden anlaşılmaktadır.

Halk arasında dış güçler olarak bilinen bu grubun eli kolu o kadar uzun ki ilk devlet kanalımız olan TRT'ye bile sızmışlar ve bilim kisvesiyle ölümleri çoğaltmak gerektiğini söylüyorlar. TRT Belgesel kanalında 29 kasım 2019 da yayınlanan "Bilimin ev hali: yaş ve yaşam" programında Cengiz Eşiyok isimli sunucu adam, yemekhaneye elinde bıçakla giriyor ve tezgahta uyuyan adamın yanına gelerek bıçağını bilemeye devam ediyor. sonra ağzında şu mesajşar dökülüyor: "Nufus artışının sebebi doğumların çok olması değil ölümlerin az olması. Ve bu konuda birşeyler yapmanın zamanı da çoktan geldi." [8] diyerek sinsi bir bakış atıyor. Daha sonra yaşananlar malum; yarasa gribi çıkıyor, deneysel sıvılar dayatılıyor, organize orman yangınları çıkarılıyor, sera gazı salıyor diye inekleri yok edip yapay ete geçmek tartışılıyor. (Bak: yapay et helal mi) Ne yapacaklarını önceden haber veriyorlar aslında. Lakin hesap etmedikleri birşey var, "..Allah tuzak kuranların en hayırlısıdır." (8:30)

Peki virüslerden nasıl korunacağız? Tabi ki bağışıklığı güçlü tutarak. Bağışıklığın güçlü olması demek, hücre zarımızın güçlü olması ve içeri virüs almaması demektir. Hücre zarını güçlü tutabilmek için ona sürekli bir enerji gerekir. Bu enerjiyi Kuranda geçen gıdaları tüketerek alabiliriz. Örneğin; incir, nar, üzüm, zeytin, hurma, muz, balık, enam eti ve sütü ve süten yapılan yoğurt peynir, kanatlı kümes hayvanlarının eti ve yumurtası, mevsimler meyve ve sebze yemekleri ile beslenerek, yürüyüş yapıp temizhava alarak, gece karanlığında uyuyup epifiz bezinin melatonin salgılamasıyla bağışıklığı güçlü tutabiliriz.

Soru: Adet olmak orucu bozar mı?

Cevap: Oruçluyken hayız olmak vücuttan kan çıktığı için oruca engel değildir. Adetli kadınla ilgili 2:222 ayete baktığımızda sadece cinselliğin yasaklandığını, başka bir yasaktan bahsedilmediğini görürüz. Bunun sebebi yüce Allahın oruç yasağını unutuğu için değil, böyle bir yasak olmadığı içindir. "..Rabbin unutkan değildir" (19/64) Eğer adetliyken oruç tutmak yasak olsaydı bundan bir cümleyle bahsedilmesi gerekirdi. Nasıl ki "hasta ve yolcu" ifadesiyle bahaneler açıklanmış ise hayız bahanesi de bu cümle içinde geçebilirdi.

Hayızlı kadının oruç tutabileceğine dair başka delilde (4/92) ise yanlışlıkla adam öldürülmesi halinde 61 gün oruç cezası seçeneğidir. Eğer yanlışlıkla insan öldüren kişi kadın ise nasıl iki ay arka arkaya oruç tutabilir? Her ay adet olacak ve orucu bozulacaktır. Adet olmak orucu bozmadığı için iki ay arka arkaya oruç tutabilmektedir.

Başka bir delil olarak Aişe validemize isnad edilen söz gösterilebilir: "..Hayızken orucu kaza ederdik ama namazı kaza etmezdik" (Müslim hayz 69) rivayetinde kaza etmekten bahsedilir. Buradaki kaza daha sonra tamamlanan şey değildir çünkü kaza kelimesi olayın vuku bulması demektir. Örneğin cuma suresinde "namazı kaza edince yeryüzüne dağılın" buyrulmuştur. Cuma namazı bitince çalışmaya devam etmemiz istenmiştir. Bu örnek kaza kelimesinin birşeyin tamamlanması anlamına geldiğini gösterir. Tıpkı "kaza ve kader" ifadesinde olduğu gibi kaza olayın vuku bulmasıdır. Araba kaza yaptı deyince bir yerde çarpışma olduğu anlaşılır, daha sonra çarpışacağı anlaşılmaz. Yani Kuranı yeterli görmeyip hadislere baksak bile hayızlı kadınlar oruç tutabiliyor.

Soru: Oruçken epilasyon yapılır mı?

Cevap: Epilasyon yapmak kılların koparılması/kesilmesi olduğu için oruca engel değildir. Oruçken saç, sakal, vücut tıraşı olunabilir.

Soru: Oruçken banyo yapılır mı?

Cevap: Banyo yapmak derinin ıslanması olduğu için oruca engel değildir. Su yutulmadığı müddetçe banyo da yapılabilir, denize de girilebilir. Namaz için abdest alırken de suyla temas ederiz ve orucumuz bozulmaz. Boy abdesti alırken ağız içi, burun içi, kulak içi yıkamak gerektiği için bu soru merak edilmiştir. Su yutmadığınız müddetçe oruçken gusletmekte sakınca yoktur. Su yutarsanız akşama kadar oruca devam etmeli, daha sonra o günü telafi etmelisiniz.

Soru: Diş fırçalamak orucu bozar mı?

Cevap: Diş macunu ister istemez boğaza kaçmakta ve yutulmaktadır. Sakıncalı olduğu için diş temizliği oruca niyet etmeden önce sahurda yapılmalıdır. Unutulduysa dikkat edilerek diş fırçalanabilir.

Soru: Unutup su içince oruç bozulur mu?

Cevap: Oruçken bilmeden su içmek bir bahane olabilir. Akşama kadar oruca devam edilmeli lakin başka bir gün telafi edilmelidir. Kışın günler kısayken oruç tutup zedelenen orucu telafi edebilirsiniz.

Soru: Oruçken eşini öpmek orucu bozar mı?

Cevap: Oruçken cinsellik içeren davranışların yasaklandığını ayetten öğrenmiştik. Yanaktan öpmek de masum bile olsa dünyevi zevklere girmektedir. Sağlam olan güneş batana kadar öpmekten de uzak durmaktır.

Soru: Oruçken göz damlası damlatılır mı?

Cevap: Göz damlası sağlık açısından bir bahane olabilir. Abdest alırken yüzümüzü yıkarken de gözümüz biraz ıslanır. Dolayısıyla oruçken göze damla sıkmakta sakınca yoktur.

Soru: Oruçken mezi gelirse oruç bozulur mu?

Cevap: Mezi cinsel organdan az miktarda çıkan ve cünüp etmeyen renksiz sıvıdır. Rüyada cinsellik görünce veya uyanıkken cinsellik düşününce mezi çıkabilir. Bu mezi orucu bozmaz, cünüp de etmez. Sadece abdesti bozar. Oruçken mezi gelmemesi için her türlü cinsellik içeren düşünce ve davranışlardan kaçınmak gerekir.

Soru: Oruçken makyaj yapılır mı?

Cevap: Müslüman bir kadın gündüzleri öğlen ve ikindi namazını kılmak için abdest aldığı için makyajı da akacaktır. Makyaj yapmak oruca engel olmasa da abdeste engeldir, iki kere makyaj tazelemek gerekir. Göze sürme sürmekte ve kuruyan dudağı nemlendirmekte sakınca yoktur. Yüzünüze renk katmak için yaptığınız makyaj da oruca engel değil lakin bu fondöten gözenekleri tıkamakta ve yüzün hava almasını engelleyip sivilce yapabilmektedir. Mümkün mertebe makyajsız güzel olmaya çalışmak, yürüyüş yapıp temiz hava almak ve kan dolaşımını hızlandırmak gerekir.

Soru: Oruçken uyumak günah mı?

Cevap: Oruçken de günlük hayatımıza devam etmeli, sürekli oruç olduğumuzu kendimize hatırlatmamalıyız. Hatta “oruç nasıl gidiyor” sorusundan bile kaçınmalıyız. Sanki her zaman bu rutinde yaşıyormuşuz gibi davranırsak daha kolay oruç tutabiliriz. Gece uyumayanlar da gündüz birkaç saat uyuyabilir lakin orucu uykuya tutturmak sakıncalıdır. Peygamberimizin sünnetinde öğlen molasında uyumak vardır.

Soru: Sakız çiğnemek orucu bozar mı?

Cevap: Sakız çiğnemek tükürük bezlerinizi çalıştırır ve acıkmanızı sağlar. Ayrıca sakızlarda tatlandırıcı aroma vardır. Bu yüzden oruçken sakız çiğnemek sakıncalıdır, iftardan sonra çiğnenmelidir. Orucun amacı dünyevi zevklere ara verip yüce Allah istediği için kendimizi tutabilmektir. Bu kararlığı gösterenler oruç sevabını alabilirler. Öyle bir sevap ki bütün yılı oruçlu geçirseniz ramazan ayındaki bir günün sevabı kadar etmez.

Soru: Krem sürmek orucu bozar mı?

Cevap: Krem deriye nüfuz eden, onarıcı ve yumuşatıcı özelliği olan bir nevi ilaçtır. Banyodan sonra sürülen vücut kremleri yada ele sürülen kremler orucu bozmaz. Günlük rutininize devam edebilirsiniz.

Orucu bozan haller nelerdir yazımızın sonuna geldik. Buradaki konular her yıl merak edilmektedir, özetleyerek açıklamaya çalıştık. Allah tuttuğunuz oruçları kabul etsin.

Kaynaklar;
[1] https://tr.euronews.com/2020/04/18/nobel-odullu-fransiz-virolog-montagnier-yeni-tip-koronavirus-sars-cov-2-labaratuar-uretimi
[2] https://twitter.com/i/status/1442427054901825537
[3] https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-58154160
[4] https://www.haberler.com/ugur-sahin-asi-oldu-mu-ozlem-tureci-ve-ugur-14223153-haberi/
[5] https://tr.euronews.com/2021/09/11/dunya-sagl-k-orgutu-as-lar-n-pandemiyi-bitireceginden-kuskulu
[6] https://www.facebook.com/halktvcomtr/videos/prof-dr-bengi-ba%C5%9Fer-biz-hekimler-can%C4%B1m%C4%B1z%C4%B1-sevmiyor-muyuz-hepimiz-ko%C5%9Ftuk-a%C5%9F%C4%B1ya/199157315431754/
[7] https://youtu.be/VQbjBQll7ho?t=440
[8] https://youtu.be/F921rb0L0GI?t=600

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?