Kuran müslümanlığı hakkında bilgiler

Yapay et helal midir? Nasıl yapılır? Kimler destekliyor?

Son zamanlardaki gündemden birisi de yapay et helal midir, Üretimi nasıl yapılıyor konusu. Yapay etin hükmüyle ilgili soruya geçmeden önce bunun ortaya çıkış sebebini ve kimlerin desteklediğini bilmek gerekiyor.

Yapay et savunanların iddiası; organik hayvancılık karbon salınımı artırıp küresel ısınmayı hızlandırıyor, yapay et organik etten daha sağlıklı olacak çünkü hayvana verilen antibiyotikler ete geçmiyor ve kesilirken mikrop bulaşmıyor, yapay et organik etten daha ucuz olacak kilosu 50 dolardan satılacak, yapay et sayesinde hızla artan dünya nufusuna yetecek kadar et üretilecek, bla bla bla" diyorlar. Peki bu iddiaları kim ortaya attı dersiniz?

CNN Türk 26 Şubat 2021 tarihinde Microsoft'un sahibi Bill Gates'in "İklim felaketi nasıl önlenir?" kitabından bahsetti ve iklim değişikliğinin önüne geçmek için hayvancılığı bitmek gerektiğini, labaratuvar ürünü yapay ete geçilmesini savundu. Aynı kitapta iklim krizinin yarasa gribinden daha tehlikeli olduğunu söylemiş ve "pandemi bitecek çünkü aşı bulduk, şimdi bu aşıları yaygınlaştırmaya çalışıyoruz, iklim değişikliğine kıyasla bu daha kolay, iklim değişikliği daha çok ölüme sebep olacak" demiş.

İklim değişikliğinin sebebi orman yangınları, betonlaşma, fosil yakıtlar, kömürle evi ısıtmak, mazotlu benzinli araçlar, yakılan araba lastikleri, denize dökülen kanalizasyonlar, fabrikaların dumanları, yanardağ dumanları değilmiş de binlerce yıldır etinden, sütünden, yününden faydalandığımız hayvancıklarmış meğer. İneklerin dışkısı toprağa gübre olmak yerine korunmuş tavan (21:32) olan atmosferi deliyormuş. Bunu söyleyen de her yerde karşımıza çıkan Bill Gates amca. Hani şu office programlarını çıkarıp 146 milyar dolarlık servetiyle zengin olduktan sonra paraya ihtiyacı kalmayıp başka işlere yönelen ve henüz faz1 aşamasında olan sıvıları insanlara dayatan herbokolog. (Bak: Aşılar hakkında bilgilendirme)

Helal et hakkında bilgilendirme

İslama göre bir etin helal olması için enam cinsi hayvanları yani deve, sığır, davarı (16:5, 6:142, 143) keserken besmele çekmek gerekiyor. Aynı şekilde avcılık için yetiştirilen hayvanı (av köpeğini, atmacayı) tavşana, ördeğe, kekliğe yollarken de besmele çekmek gerekiyor. (5:4) Aksi halde ava yetişmeden ölürse kendiliğinden ölmüş leş kategorisine giriyor yani murdar oluyor. Haramlar arasında leş, kan, domuz eti, Allahtan gayrısı için kesilen hayvan (5:3, 2:173) sayıldığı için etin helal olması ölmeden önce besmele çekip kesmek gerekiyor. İşte bu hüküm yapay et helal mi sorusuna cevap veriyor.

"Enam cinsini (sığır ve davarı) sizin için yarattı, onda ısınma ve menfaat vardır, hemde ondan yiyorsunuz." [16/Nahl Suresi 5]

"Enamdan yük taşıyan (deve) ve yayılanlar (sığır ve davar) vardır. Allahın size rızık olarak verdiği şeyden yeyin. Şeytanın adımlarına uymayın çünkü o size apaçık bir düşmandır." [6/Enam Suresi 142]


Yapay et nasıl yapılıyor?

Yapay etin nasıl yapıldığına baktığımızda; canlı hayvanın sırtından veya butundan bir kas hücresi alınıyor, bu kök hücrenin sıvı içerinde üremesi sağlanıyor ve zamanla hücreler çoğalıp ete dönüşüyor. Tıpkı anne karnındaki bebeğin gelişip büyümesi gibi hücreler çoğalarak et oluşturuyor. Bu işlemle üretilen et, hayvan canlıyken vücudundan koparılması sebebiyle leş hükmünde oluyor. Besmele çekerek yeseniz bile hayvanı öldürmediğiniz için murdar et oluyor.

Yapay et kurban bayramına savaş açmaktır

Ayrıca yapay ete geçmek, islamın şiarından biris olan kurban bayramının geleceğini de tehlikeye atmaktadır. Hayvancılık yüzünden küresel ısınma artıyor diyenler, çiftlik hayvanlarının üretilmesini de yasaklamak isteyecekler ve kurban bayramında kesecek hayvan bulmak imkansız hale gelecektir. Tıpkı kuş gribi diyerek organik tavuklarımızı yok ettikleri gibi, aynı şekilde organik ineklerimizi de yok etmek isteyebilirler. Organik et bulamayacak hale düşmemek için, geçmişten örnek almalı ve hayvanlarımızı korumalıyız. Böylece hayvancılıkla geçinenler de işsiz kalmayacak ve kurban bayramında kesecek hayvan bulabileceğiz.

Gelsinler de kendi menfaatlerini görsünler, belli günlerde Allah'ın onlara rızık olarak verdiği enam (sığır ve davar) üzerine Allah'ın adını zikretsinler. Onlardan hem siz yiyin hem de muhtaç yoksula yedirin. (22/ Hac suresi 28)

Bedence gelişmiş hayvanları (veya develeri) sizin için Allah'ın sembollerinden kıldık. Onlarda sizin için hayır vardır. Onlar saflar halinde dizilmişken üzerlerine Allah'ın ismini zikredin (besmele çekerek kesin) Yan üstü yere düştüklerinde onlardan hem kendiniz yiyin hem de kanaatkâr olana ve fakirlere yedirin! İşte şükredesiniz diye bunları sizin hizmetinize verdik. (22/ Hac Suresi 36)


Yapay organ üretmek mümkün!

Yapay et yöntemiyle organ nakli bekleyen hastalara şifa olmak da mümkündür. İnsanlığın yiyecek ete değil, vücuduna takacak organa ihtiyacı vardır. Kişinin kendi organından bir doku alıp, sıvı içerisinde hücreleri çoğaltarak yapay organ üretmek mümkündür. Öyleyse bu teknolojiyi insanlığın ihtiyacı olan işlerde kullanmak gerekir. Önemli olan bilimi ve teknolojiyi insanların hayrına kullanmaktır. GDO'lu bitkiler üretip çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olanlar, aynı şeyi yapay et konusunda da yapabilirler. Şişmanlığa ve bağımlılığa sebep olan, bozulmaması için onlarca katkı maddesi eklenen ambalajlı ürünler gibi yapay etin içerisine ne katacakları da belli değildir ve yapay etin besleyiciliği yoktur.

Veganlar yapay et yiyecekler mi?

Yapay et veganlar için uygun mu sorusu da hayvandan bir parça koparıldığı düşünüldüğünde cevabını buluyor. Veganlar et, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi hayvansal gıdaları tüketmediği için hayvandan alınan hücrenin çoğaltılmasıyla elde edilen yapay eti de yemeyeceklerdir. Çünkü normal etten farkı liflerin azlığı, renksiz oluşu, yağsız oluşu, kansız oluşu olacaktır ama yine de bir hayvan dokusudur. Medyada gördüğümüz ünlülerin "ben veganım, yapay et yiyeceğim" demesi de tamamen reklam kokmaktadır, pazarlama taktiğidir. Gerçek bir vegan bitkiler haricinde birşey yemez, hayvan hücresinden yapılan yapay eti de yemez, hayvan postundan yapılan elbiseyi de giymez.

Sonuç

Yapay et helal midir konusunda her konuda olduğu gibi yine Kurana baktık ve cevabımızı aldık. Yememiz için yaratılan enam hayvanlarının helal olması için binlerce yıldır yaptığımız gibi kurban edip öldürmek gerekiyor. Öldürmeden vücudundan parça almak ise leş hükmündeki murdar eti yemeye sebep oluyor. Kuranı kerim kıyamete kadar rehber olması için gelmiştir ve et yemek hakkında söyledikleri de kıyamete kadar geçerlidir.

Binlerce yıldır organik hayvancılık ve organik tarımla bugünlere gelmiş nesiller olarak, bundan sonra da organik tarıma ve organik hayvancılığa önem vermeli, gelecek nesilleri genetiği değiştirilmiş gıdalarla baş başa bırakmamalıyız. Herşeyin yapayının çıktığı bu çağda eski köy usulü beslenmeye devam etmeli, yenilik ve kolaylık olarak sunulan şeylere temkinli yaklaşmalıyız.

Özellikle medyanın empoze ettiği bu şeyleri hemen kendi geleneğimiz ve marufumuzla kıyaslamalıyız. Kendi marufumuzu öğrenmek için de Kuranı her zaman rehber edinmeliyiz. Kuranda adı geçen; hurma, incir, üzüm, nar, zeytin, enam eti, balık gibi besinleri tüketerek bağışıklığımızı güçlendirmeli, doğal tarıma ve doğal hayvancılığa yatırım yapmalıyız. Vücudumuzun ihtiyacı olan besinler organik gıdalarda mevcuttur. Doğal olana her müdahale, yeni vitamin eksikliğine sebep olacak ve insanlık vitamin hapıyla beselenecek hale gelecektir. Bu ise yemek kültürümüze ve damak tadımıza da bir darbe olacaktır. Hayat görüşümüz; geleneğine ve dinine bağlı kal, organikten şaşma, şifayı ilaçlarda değil bitki kürlerinde ara olmalıdır. İlaç satanlar sağlıklı insan istemezler, silah satanlar barış istemezler.

2 yorum:

  1. Merhaba, kadınların askere gidip gidememe durumuyla ilgili bilgiler verebilir misiniz. Bazı din hocalarından duyduğum kadarıyla kadınların askere gitmesi harammış. Eğer ölürlerse şehit olmazlarmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir şeyin dinde haram olması için Allah tarafından yasak edilmiş olması gerekir.

      Kadınlar gönüllü askerlik yapabilir, onlara özel şartlarda eğitim görebilir.

      Şehitlik konusuna gelince, sadece Allah yolunda ölenler veya öldürülenler şehittir. Şehit olmak için siyasetçilerin emrine girmek şart değildir.

      Sil

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?