Köpek eti helal mi konusu Kuran yeter sloganının yaygınlaşmasıyla gündeme gelmeye başladı. Caner taslaman'ın dörtten başka haram yok demesi üzerine Cübbeli Ahmet: ''Vahiy sadece Kuran ise, Enam 145.ayete göre dörtten başka haram yoksa benim tavsiyem bok ye. Var mı bu ayette bok? Bok ye kardeşim. Deve sidiğini ararsın, bok yediririm sana.'' [Lalegül Tv, 03.08.2017] demişti. Rivayetleri vahiy ilan etmek için dışkı yememeyi rivayetlerden öğrendiğini iddia etmişti. Peki dört haramdan başka haram var mı? Bu yazımızda köpek yemek konusunu ayetler ışığında inceleyeceğiz.
İddia: Bir şey haram olarak sayılmıyor ise helal demektir. Köpek eti de haram olarak geçmediği için köpek yeme festivali yapan çinlilere kızamayız. Mideniz kaldırıyorsa siz de köpek yiyebilirsiniz.
Cevap: Dört haram ayetinde köpeğin sayılmaması onun yemek olduğu anlamına gelmez. Şarap da dört haram arasında sayılmaz lakin ''uzak durun, şeytan işi pislik'' gibi ifadelerle haram edilir. Köpek eti de bunun gibi başka ayette işaret edilen bir konudur. Kuran bir zooloji kitabı olmadığı için hayvan isimlerini teker teker saymak yerine neyin yendiğini söyleyerek konuyu özetlemiştir. Örneğin Enam cinsinin (deve, sığır, davar) ve av hayvanlarının yendiğini söyleyerek temiz hayvanları özetlemiştir. Peygamberimiz de Kuran müslümanı olduğu için "pençeli kuşlar ve köpek dişli memeliler yenmez" (Müslim) demiştir.
Köpek etini helal edenlerin gösterdiği Enam 145.ayetin öncesine baktığımız zaman neye cevap olarak indiğini anlayabiliriz. Müşriklerin enam cinsinden bazılarını (ikiz kardeşleri ve doğacak yavruları) haram ilan etmesi üzerine Enam 145.ayet inmiştir: "Deki: Bana vahyolunan şeyde, yemek konusunda yiyenler için bir haram bulamıyorum, şunlar hariç: ölü, dökülen kan, domuzun eti ki o pistir, fasıklık edip Allahtan gayrısı için kesilen kurban. Artık kim açlıktan bitkin düşerse istekli olmadan ve saldırmadan (bunlardan yiyebilir) Şüphesiz senin rabbin bağışlayandır, esirgeyendir." [6/Enam 145]
Haram olan ölüden kasıt, kesilmeden ölen murdar enamdır, kandan kasıt da enamı kesince akan kandır, Allahtan başkası için kurban edilen de yine deve, sığır, koyun, keçi gibi enam cinsi hayvanlardır. Domuz ise çift tırnaklı olduğu için helal zannedilmiş, onun etinin pis olduğu söylenmiştir. Demek ki Enam 145. ayet ''siz köpek yemiyorsunuz, halbuki bana vahyedilen haramlarda bu dördü var, köpek yesenize, kurbanda kurt keselim'' demek için inmemiş, enam cinsi hayvanları haram ilan eden müşriklere cevap olarak inmiştir.
İnsanların faydalanması için enam cinsi hayvanlar yaratılmıştır. "Enam cinsini (deve, sığır, davar) sizin için yarattı, onda ısınma ve menfaat vardır, hemde ondan yiyorsunuz." [16/ Nahl Suresi 5] ayetinde bahsedilen ısınma ve menfaatten kasıt; etinden, sütünden, yününden faydalanmaktır. Bunlar gibi otçul av hayvanları da temizdir. Konuyla ilgili başka bir ayette yırtıcı hayvanların değil onların yakaladığı avın yendiğine dikkat çekilmiştir.
Maide 3: Size haram kılındı; leş, kan, domuzun eti, Allahtan gayrısı için kesilen şey, boğularak ölmüş, darbe alarak ölmüş, düşüp yuvarlanarak ölmüş, boynuzlanarak ölmüş, ölmeden kestiğiniz hariç canavarın yediği şey, dikili taşlara boğazlanan şey, fal oklarıyla kısmet aramanız, bunlar yoldan sapmaktır. Bugün kafir kimseler dininizden umut kesti. Artık onlardan korkmayın benden korkun. Bugün size dininizi kemale erdirdim ve size nimetimi tamamladım. Size yaşam tarzı olarak islamdan razı oldum. Artık kim açlık içinde mecbur kalırsa günaha meyletmesin. Şüphesiz Allah bağışlayandır, esirgeyendir.
Maide 3.ayette ''canavarın yediği'' ifadesi yırtıcı hayvanların yakaladığı avdan bahseder. Canavardan kasıt; kurt, ayı, köpek, aslan gibi yırtıcılardır. Onların yakaladığı otçullar ölmeden önce kesilirse murdar olmaz ve yenebilir. Lakin yırtıcı hayvan öldürmüş ise murdar leş olur ve kıtlık haricinde yenmesi haramdır. Kıtlık varken bile av hayvanlarının ölüsü ve domuz eti helal kılınmıştır, yırtıcılar değil. Bir sonraki ayette yırtıcıların yenmediğini ortaya koyar.
Maide 4: Sana kendilerine neyin helal kılındığını soruyorlar. Deki: Size temiz olanlar helal kılındı. Allahın size öğrettiği şeyden onlara öğretip avcılık için yetiştirdiğiniz yırtıcı hayvanların size yakaladığını yeyin, üzerine Allahın ismini zikredin. Allah’a takvalı olun çünkü Allah hesabı çabuk görendir.
Maide 4.ayette ''size temiz olanlar helal kılındı'' dedikten sonra ''neler temizdir'' sorusuna cevap veriliyor. Hayvan isimlerini teker teker saymak yerine ''yırtıcı hayvanların size yakaladığını yeyin'' diyerek konuyu özetliyor ve yırtıcıların pis olduğuna dikkat çekiyor. Leş yiyen hayvanlar değil ot ve haşerat yiyen hayvanlar temiz sayılıyor. Sadece bu ayet bile köpeğin yemek listemizde hiçbir zaman olmadığını gösterir. Yırtıcı hayvanlardan kasıt, avını pençesiyle yakalayan kuşlar ve avını boğarak öldüren memelilerdir. Avcılık için yetiştirilen yırtıcılar ise doğan kuşu, atmaca, tazı gibi hayvanlardır. Tek başına bu ayet yırtıcı hayvanların yenmediğine delildir.
Peygamberimiz de şöyle demiş: "Nebi (sav) yırtıcı hayvanlardan azı kesici dişi taşıyan hayvanları ve kuşlardan pençeli olan hayvanları yemeyi yasakladı." [Müslim: Sayd 3 (1780)] Bu rivayet Maide 4 ayetle uyumludur. Tefekkür edenin bulacağı bir şeyi söylemiştir. Doğru ifadeler içeren diğer hadis şöyledir: "Adiyy İbn Hatim'dan naklen: "Ben peygambere köpekle avlanmanın hükmünü sordum. Bana "Sen öğrettiğin köpeği salınca avı öldürürse o avdan ye. Köpek avı yediği zaman ise sen ondan yeme. Çünkü köpek kendi nefsi için tutmuştur." Ben tekrar "Köpeğimi salıyorum ve onun yanında başka bir köpek daha buluyorum" dedim. Resulullah "O zaman yeme çünkü sen Besmeleyi kendi köpeğini salarken çekmiştin, başka köpek üzerine besmele çekmemiştin" dedi." [Buhari: 3/Vudu, Bab: 35, No: 39, Cilt 1, Ötüken Neşriyat 1987]
Kuranda köpekler sadece avcı olarak değil, insanın dostu olarak da tanıtılır. Ashabı kehf (mağara arkadaşları) saklandığı zaman yanlarında besledikleri köpeği de götürmüşlerdir. Acıkınca ise köpek kesmemişler, kasabaya inip erzak almışlardır: "Bir de onları mağarada görseydin uyanık sanırdın. Halbuki onlar uykudadırlar. Biz onları sağa sola çevirirdik. Köpekleri de girişte ön ayaklarını ileri doğru uzatmıştı. Eğer onları görseydin, arkana bakmadan kaçardın ve için korku ile dolardı." [Kehf Suresi 18]
Sonuç: Kuran’da ilgili ayetleri birlikte okuduğumuz zaman nelerin yendiği ve nelerin yenmediği ortaya çıkmaktadır. Yırtıcı hayvanlar değil, onların tuttukları yenmektedir. Yani; Aslan, kaplan, sırtlan, ayı, kurt, çakal, köpek, tilki, vaşak, puma, kedi, kartal, şahin, atmaca, doğan, baykuş, akbaba, yılan gibi yırtıcı hayvanlar yenmez. Sığır, koyun, keçi, deve, antilop, bufalo, geyik, tavuk, hindi, ördek, kaz, keklik, tavşan gibi hayvanlar yenebilir. Yaban hayatı korumak gerektiği için keyfiyetle avcılık yapılmamalıdır. Açlıktan ölme riski varsa doğadaki av hayvanları yenebilir. Avcılık spor değildir.
Bumudin/17.10.2018
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?