Kuran müslümanlığı hakkında bilgiler

Yecüc ve Mecüc Nedir?

Zulkarneyn Seddi Hakkında Bilgiler

Hz. Zulkarneyn kendisine ilim verilen kullardandır. Bu ilimle kısa sürede uzun mesafeler kat ederek yolculuk yapmaktadır.

Kehf Suresi 84: ''Gerçekten biz onu yeryüzünde güçlü bir iktidar sahibi kılmış ve ona her şeyden bir yol vermiştik. ''

Yolculuğunun birinde Hz. Zulkarneyn, Yecüc ve mecüc isimli yaratıklardan şikayetçi olan bir halk ile karşılaşır. Onların şikayetini dinler ve yardımcı olur. Halk ile el ele verip demir ve bakırdan oluşan büyük bir duvar örerler. Bu duvar iki dağı birleştirir ve bozguncu yaratıkları yer altına hapseder. Ardından yaptığı duvarın kıyamete yakın bir zamanda yıkılacağını itiraf eder. Tüm bunlar kuranda şu şekilde geçiyor.

Kehf Suresi 92: Sonra yine bir yol tuttu. 93:''Nihayet iki seddin arasına ulaştığında onların önünde neredeyse hiçbir söz anlamayan bir kavim buldu. 94:“Ey Zülkarneyn! Muhakkak ki yecüc ve mecüc, yeryüzünde fesat çıkarıyor. Bu sebeple, onlarla bizim aramıza bir set yapman için, sana harç verelim mi?” dediler.''

Zulkarneyn'i gören halk, onu dinleyip özel bir kişi olduğunu anladıktan sonra şikayetlerini dile getiriyorlar. Daha öncede düşündükleri duvar örme fikrini sunarak çözüm üretiyorlar. Karşılığında para teklif ediyorlar. Bunu duyan elçi Zulkarneyn, Allah'ın verdiği nimetin kendisine yeterli olduğunu söyleyerek para teklifini red ediyor. İşçi gücüne ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Kehf Suresi 95. (zülkarneyn): "Bu konuda rabbimin beni kuvvetlendirdiği (desteklediği) şeyler daha hayırlıdır. şimdi (siz) bana kuvvet ile yardım edin. onlarla sizin aranıza çok sağlam bir engel yapayım." dedi.

Bu sözün ardından işe koyulan insanlar demirden yapılmış büyük kütleleri taşımaya başladılar. Duvar yükselince Zulkarneyn bakır eritilmesini istedi. Erimiş bakırı duvarın üzerine dökerek sağlam bir set inşa etmiş oldu.

Kehf Suresi 96: “Bana demir parçaları getirin. İki dağın arası aynı seviye olunca üfleyin (körükleyin).” dedi. Onu ateş haline koyunca, “Bana erimiş bakır getirin, onun üzerine dökeceğim.” dedi.

Zulkarneyn, duvarı inşa edipte yecüc ve mecüc isimli yaratıkları dağın içine hapsettikten sonra kıyamete yakın bir zamanda yaptığı seddin yıkılacağını da söyledi.

Kehf Suresi 97:''Artik yecuc ve mecuc onu ne asabildiler ve ne de delip gecebildiler. 98. (Zülkarneyn): “Bu, Rabbimden bir rahmettir. Ama Rabbimin vaadi geldiği zaman, onu kırıp ufalar (yerle bir eder). Ve Rabbimin vaadi haktır.” dedi.."

Buraya kadar ki ayetler, Zulkarneyn'in seddi yapış aşamasını ve bitirdikten sonraki sözlerini anlatıyor. Set yıkılınca neler olacağını da diğer ayetler açıklıyor.

Enbiya Suresi 96-yecuc ve mecuc'un önü açıldığı zaman onlar her tepeden akın ederler. 97-gerçek olan vaat yaklaşmıştır. inkar edenlerin gözleri birden donup kalmıştır. " vay başımıza! biz bundan gafil bulunuyorduk. hayır, biz zalimlerdik. " 

Duvarın yıkıldığı zaman yecüc mecüc yeryüzüne yayılıyor ve insanlar kuranda anlatılan bir olaya inanmadıkları için pişmanlıklarını dile getiriyorlar. " vay başımıza! biz bundan gafil bulunuyorduk. hayır, biz zalimlerdik. " diyerek kendilerini kınıyorlar. Bu yaşanacak bir olaydır, gayb haberidir. Daha sonra ise sur'a üfürülüyor ve kıyamet kopuyor.

Kehf Suresi 99: ''O gün biz onları bırakırız, dalgalar halinde birbirlerine girerler. sur'a üflenince hepsini bir araya toplarız.''  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?