Kuran müslümanlığı hakkında bilgiler

Peygamberler Günah İşler Mi?

peygamberler günah işler mi
Peygamberler de insandır, bu yüzden günah işleyebilir. ''Ben, yalnızca sizin gibi bir beşerim..(Kehf 110)'' Fakat günahta ısrar etmeyip tövbe ederler. Hiç bir insan günahsız değildir. Günahsız olmak için melekler gibi nefs verilmemiş olmak gerekir. İnsanlarda ve cinlerde nefs vardır. Bu yüzden hata yapabilirler ve günah işleyebilirler. Müşrikler , herkes gibi yaşayan bir insanın peygamber olmasını kabullenemez. Onlara göre peygamber herkesin içinde dolaşmayan, günah işlemeyen, melek gibi bir varlık olmalıdır. Bu hoşnutsuzluklarını şu şekilde dile getirmişlerdir. ''Dediler ki: “Bu nasıl resûl ki, yemek yiyor ve çarşılarda dolaşıyor...''(Furkan 7.Ayet) Kuran'da peygamberlerinişledikleri günahlar şu şekilde geçer.

Hz. Adem (a.s) Günah'ı
Hz. Adem (a.s) Allah'ın yasak ettiği meyveden yemiş ve günah işlemiştir.

Bakara suresi 35: Dedik ki: “Ey Âdem! Sen ve eşin, cennette yerleşin. Oradan (oradaki yiyeceklerden) dilediğiniz yerden bol bol yeyin. Ve bu ağaca yaklaşmayın yoksa zalimlerden olursunuz.”

Hz. Yunus (a.s) Günah'ı
Yunus peygamber, kavminin iman etmemesinden sıkılmış ve Allah'ın izni olmadan gemiye binip kaçmaya çalışmıştır. Daha sonra yaşanan bir olay sonucunda hatasını anlayan Hz. Yunus, denize atlamıştır. Orada hazır bulunan büyük bir balıkta onu yutmuştur. Balığın karnında tövbe edip kurtulmuştur.

Saffat suresi 142:'' Onu (Yunus A.S’ı) hemen bir balık yuttu. O, levmedilen biriydi (kendi kendini kınıyordu). 143:Eğer o gerçekten tesbih edenlerden olmasaydı, 144: Muhakkak ki o, beas gününe (kıyâmet gününe) kadar onun (balığın) karnında kalırdı.

Hz. Musa (a.s) Günahı
Hz. Musa kavga eden 2 kişiyi ayırırken hata sonucunda bir insanı öldürmüştür. Bu olay peygamberlerin hata yapabileceğine örnektir.

Kasas Suresi 15:''Halkının habersiz olduğu bir anda şehire girdi. Orada birbirleriyle kavga eden iki adam gördü. Biri kendi taraftarlarından diğeri de düşmanlarından(dı). Kendi taraftarlarından olan düşmanlarından olana karşı ondan yardım istedi. Bunun üzerine Musa ona bir yumruk vurup canını aldı. "Bu şeytanın işindendir. Şüphesiz o apaçık saptırıcı bir düşmandır" dedi.''

Hz. Muhammed (s.a.v) Günahı
Mu'min Suresi 55:''Öyleyse sabret. Muhakkak ki Allah’ın vaadi haktır. Ve günahların için mağfiret dile. Akşam ve sabah Rabbini hamd ile tesbih et.''
Muhammed Suresi 19:''Bu durumda Allah’tan başka İlâh olmadığını bil ve kendi günahların için, mü’min erkekler ve mü’min kadınlar için mağfiret dile. Ve Allah, sizin dönüşünüzü ve sizin yurdunuzu bilir.''


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?