Kuran müslümanlığı hakkında bilgiler

Resulullah Allahın habibi değil kuludur!

Peygamber Allah'ın sevgilisi değildir!


Habibim = sevgilim demektir. Allah ise sevgili edinmek, eş edinmek, çocuk edinmek gibi şeylerden münezzhetir. İnsanları irşad etmesi için gönderdiği bir elçiye de sevgilim dememiştir. Kuranın hiçbir ayetinde "habibim" hitabı geçmez lakin "kulumuz" hitabı geçer. Kainatın efendisi olan Allah, kendi yarattıklarına "kulum" yahut "dostum" demiştir. Bunun dışındaki hitaplar insanların ilavesi olmuştur.

Muhammed sizin erkeklerinizden hiç birinin babası değildir. Ancak Allah'ın resulü ve nebilerin sonuncusudur. Allah her şeyi bilendir. (Ahzab Suresi 40.Ayet)


Peygamberin Allah katındaki konumunu bu ayetten anlıyoruz. Allahın elçisi ve nebilerin sonuncusu. Yani önceki nebilerin bir devamı, zincirin son halkası. Son nebi ne ise önceki nebiler de odur. Mesela adı sıkça geçen İbrahim, musa, isa gibi büyüklere Muhammed eklenmiştir. Diğer sayılan 25 kişi de tıpkı son nebi gibi değerlidir ve aralarında ayrım yapmaya, üstünlük yarışına sokmaya hakkımız yoktur.

Elçi, kendisine Rabbinden indirilene iman etti, mü'minler de. Tümü, Allah'a, meleklerine, Kitaplarına ve elçilerine inandı. "O'nun elçileri arasında hiç birini (diğerinden) ayırdetmeyiz. İşittik ve itaat ettik. Rabbimiz bağışlamanı (dileriz). Varış ancak Sana'dır" dediler.(Bakara Suresi 285.Ayet)


Peygamberleri yarıştırmak, onlardan birini diğerine üstün kılmak rakip gibi göstermek olur. Hepsi de tek Allahtan emir alan elçiler olduğuna göre onların birini diğerine üstün tutmak kimsenin haddine değildir. Burada akıllara "ama bizim peygamberimiz son gönderildi milyarlarca insanın peygamberi oldu" gelebilir. Bu cümledeki "bizim peygamberimiz" ifadesi bile diğerlerini başkasının peygamberi olarak gördüğümüzü gösterir. Şunu unutmamak gerekir, hepsi de bizim peygamberimiz, sadece son nebinin getirdiği şeriata uymakla mükellefiz.

Müslümanlar isa peygambere Hristiyanlardan daha yakındır, Musa peygambere yahudilerden daha yakındır. Müslümanlar bütün peygamberlere kendi ümmetlerinden daha yakındır. Buna rağmen Hristiyanlar ile sidik yarışına girip onların "ilk yaratılan isanın nurudur" demesine karşılık sünniler de "ilk yaratılan muhammedin nurudur" diyerek anlamsız bir yarışa girmişler, bunun sonucunda nebimizi kainatın efendisi, Allahın sevgilisi ilan edecek kadar ileri gitmişlerdir. Oysa kainatın efendisi onu yaratan ve yöneten Allahtır.

Peygamberimiz Allahın kulu ve elçisidir. Tıpkı diğer yaratılmışlar gibi kuldur. Değeri Allah katındadır, manevi derece bakımından makamı mahmuda ulaşmıştır, bu makama Hz ibrahim de ulaşmıştır. Şimdi bunların ikisini neden üstünlük yarışına sokma ihtiyacı hissedelim ki? Bunlar birbirine rakip değil, düşman değiller. Aksine aynı nesilden gelen kardeşler. Öyleyse nebileri üstünlük yarışına sokmak kalbinde hastalık olanların işidir.

Bumudin/3.06.2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?