Kuran müslümanlığı hakkında bilgiler

Kuran'da hızır var mı?

Hızır; Peygamber veya evliya değil, Allah'ın ilim verdiği ruhani bir kuldur. Melekte olabilir.  İstediği zaman insan kılığına bürünebilir, İstediği yere ışınlanabilir. Bunları yaparken de Allah'ın izniyle hareket eder. Kehf Suresi 65: Böylece katımızdan, kendisine rahmet verdiğimiz ve ledun (gizli) ilmimizden öğrettiğimiz kullarımızdan bir kul buldular.

Ledun ilmi sayesinde kaderde vuku bulacak olayları önceden bilir ve vuku bulmadan önce müdahale eder. Ayrıca sabırlı insanlar ile iletişime geçer. Hz. Musa ile karşılaştığında onun sabırsız oluşu nedeniyle yanından ayrılmıştı. (Kehf/78)

KURAN'DA HIZIR'IN YAPTIKLARI

1- Hızır gemiyi deldi

Kehf Suresi 71: Böylece ikisi de yola koyuldular. Nihayet gemiye bindiklerinde o, bunu deliverdi. (Musa): 'Sen içindekileri boğmak için mi bunu deldin? Andolsun şaşılacak bir şey yaptın!' dedi.

Gemiyi delme sebebi: ''Gemi, denizde çalışan birtakım yoksullara aitti. Ben onu kusurlu yapmak istedim. (Çünkü) arkalarında her (sağlam) gemiyi zorla alan bir kral vardı.''( Kehf Suresi 79)


2- Hızır çocuğu öldürdü

Kehf Suresi 74: Yeniden yola koyuldular. Nihayet bir erkek çocuğa rastladıklarında hemen onu öldürdü. (Musa): 'Bir can karşılığı olmaksızın suçsuz bir canı öldürdün mü? Doğrusu çok çirkin bir şey yaptın!' dedi.

Çocuğu öldürme sebebi: ''Çocuğa gelince: Onun anne babası mü'min kimselerdi. Biz onun onları taşkınlığa ve küfre sürükleyeceğinden korktuk. Böylece Rablerinin onun yerine kendilerine temizlikte daha hayırlı ve merhamette daha yakın birini vermesini istedik. (Kehf Suresi 80,81)

3- Hızır duvar örüp ücret almadı

Kehf Suresi 77: Yeniden yola koyuldular. Nihayet bir kasaba halkının yanına varıp onlardan yiyecek istediler. Ama onlar, onları misafir etmekten kaçındılar. Orada yıkılmak üzere bir duvar buldular ve (hızır) hemen onu doğrulttu (duvarı ördü). (Musa) dedi ki: 'İsteseydin onun karşılığında bir ücret alırdın.'

Ücret almama sebebi: Kehf Suresi 82: Duvara gelince: O şehirdeki iki yetim çocuğa aitti ve altında onlara ait bir hazine vardı. Babaları da salih biriydi. Rabbin onların erginlik çağlarına ermelerini ve Rabbinden bir rahmet olarak hazinelerini çıkarmalarını diledi. Ben bunu kendi görüşümle yapmadım. Haklarında sabır gösteremediğin şeylerin yorumları (iç yüzleri) işte budur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?