Kuran müslümanlığı hakkında bilgiler

Şeytan nasıl vesvese verir?


Şeytan nedir? vesvese nedir? sorusuna Kuran'dan cevaplar vereceğiz.

Şeytan; haktan uzak, rahmetten kovulmuş, helak olmuş kişi anlamına gelir. Kuran'da şeytan ins ve cin şeytan olarak ikiye ayrılmıştır. İns ve cin şeytanlar, vesvese vererek insanları haktan uzaklaştırmaya çalışırlar. Vesvese; Kalpte meydana gelen şüphe, tereddüt, kuruntu, iç üzüntüsü, nefis ve şeytanın meydana getirdiği iç karışıklığı anlamlarına gelir. İns ve cin şeytanların varlığı Kuran'da şöyle haber verilmiştir.

Enam suresi 112: Böylece tüm nebilere ins ve cin şeytanları düşman kıldık. Onlardan bazısı bazılarını aldatarak gösterişli sözler vahyederler. Eğer rabbin dileseydi bunu yapamazlardı. Öyleyse onları ve  iftiraları terk et.

Nas suresi: De ki: “Cinlerden ve insanlardan; insanların kalplerine vesvese veren sinsi vesvesecinin şerrinden, insanların Rabbine, insanların sahibine, insanların İlah’ına sığınırım.”

İNS ŞEYTANLAR!


İns şeytanlar Allah'a kulluktan yüz çevirmiş, hevalarına köle olmuş, müslümanların arasına girip fitne çıkarmaya çalışan münafıklardır. Bakara Suresi 14: İman edenlerle karşılaştıkları zaman: "inandık" derler. Şeytanlarıyla başbaşa kaldıklarında ise: "Şüphesiz, sizinle beraberiz. Biz (onlarla) yalnızca alay ediyoruz." derler.

İns şeytanlar;  İyiliği yaymak yerine fesat fikirler yayarlar, dedikodu yapıp insanların arasını açarlar, moral bozucu enerji düşürücü olumsuz konuşmalar yaparlar, cimri olmaya teşvik ederler, yoksulu yetimi küçük görürler, Allah'tan ümidi kestiren türde konuşmalar yaparak vesvese vermiş olurlar. Bunu yaparken büyük bir ustalıkla hareket ederler. Kendilerini çok zeki gösterip Allah'ı ve islam'ı eleştiren fikirler ortaya atarlar. Örneğin, ''Bu sıcakta savaşa çıkmayın'' (Tevbe/81) diyen münafıklar peygambere muhalefet etmek için havanın sıcak oluşunu bahane etmişlerdir. Böylece kendisini insanların sağlığını düşünen merhametli kişi olarak göstermiş, peygamberi ise -haşa- düşüncesiz birisi gibi göstermeye çalışmıştır.

CİN ŞEYTANLAR!


Cin şeytanlar ise, ilk insan yaratılınca kendisini daha üstün gören İblis'i ilah edinmiş ateşin enerji kısmından yaratılan, astral boyutta yaşayan canlılarıdır.  Kehf suresi 50: Meleklere: 'Adem'e secde edin' dediğimizde İblis dışında hepsi secde etti. O cinlerdendi, Rabbinin emrinden çıktı. Şimdi siz beni bırakıp da onu ve soyunu dostlar mı ediniyorsunuz? Oysa onlar sizin düşmanlarınızdır. Bu zalimler için ne kötü bir değişmedir.

Çamurdan yaratılan madde bedenine sahip insanoğlu, ateş enerjisinden yaratılan cinleri algılayamaz. Hicr Suresi 26: Andolsun, insanı kuru bir çamurdan, şekillenmiş bir balçıktan yarattık. 27: Ve Cann'ı da daha önce 'nüfuz eden kavurucu' ateşten yaratmıştık.. 
Rahman suresi 15: Cann'ı (cinni) da 'yalın-dumansız bir ateşten' yarattı.

Yazın sıcaktan buharlaşan asfalt'ın görüntüsü cinlerin ham maddesidir. Elektrik akımı ve radyo sinyalleri gibi enerji boyutunda yaşarlar.Cin şeytanlar günah'a düşkün insanların yanında bulunurlar. ''Şeytanlar kimlere iner size haber vereyim mi? İftiraya, yalana düşkün her günahkara inerler.''(Şuara Suresi 221,222)  ''Ve kim Rahmân’ın zikrinden yüz çevirirse, şeytanı ona musallat ederiz. Böylece o (şeytan), onun yakın arkadaşı olur.'' (Zuhruf/36) Günahkarlara inen şeytanlar günahları süslü gösterirler. İç dünyasında kendini sorgulayan insana  ''Sen onlardan daha akıllısın, baksana nasıl saçma şeylere inanıyorlar, bu yaptıkların çok normal, bu çağda başka türlü yaşaman mümkün değil'' gibi telkinler ile her yanlışı normal göstermeye çalışır.  Bu fikirleri Kuran süzgecinden geçirmeyip kabul eden insanlar şeytana uymuş olurlar. Kıyamet günü ise cin şeytanlar bu kötü fikirleri nefsimize fısıldamaktan ötürü suçu üzerine alınmayacaktır.

İbrahim suresi 22: ''Şeytan, emir yerine getirildiği zaman şöyle dedi: “Muhakkak ki; Allah, size “hak olan vaadini” vaadetti. Ve ben de size vaadettim. Fakat ben, vaadimden döndüm. Ve ben, sizin üzerinizde bir güce (sultanlığa, yaptırım gücüne) sahip değilim. Sadece sizi davet ettim. Böylece siz, bana icabet ettiniz. Artık beni kınamayın! Kendinizi kınayın!..

Vesvese geldiğinde müslümanlar Allah'a sığınmalıdır. Araf suresi 200: Şeytandan bir aykırı düşünce (vesvese) seni dürtükleyecek olursa hemen Allah'a sığın. Muhakkak ki O duyandır, bilendir. 201: Takva sahiplerine şeytan tarafından bir vesvese gelecek olursa (Allah'ın emir ve yasaklarını) anarlar ve hemen (hakkı) görürler.

Muminun suresi 97: Ve de ki: "Rabbim, şeytanın kışkırtmalarından sana sığınırım." 98: Ve Rabbim, benim yanımda bulunmalarından sana sığınırım.

Cinler hakkında daha fazla bilgi için: Kuran'da cinler

Şeytan'ın diğer özellikleri



Şeytanlar suçu üzerine alınmayacak: İbrahim Suresi 22: İş hükme bağlanıp bitince, şeytan der ki: "Doğrusu, Allah, size gerçek olan va'di va'detti, ben de size vaadde bulundum, fakat size yalan söyledim. Benim size karşı zorlayıcı bir gücüm yoktu, yalnızca sizi çağırdım, siz de bana icabet ettiniz. Öyleyse beni kınamayın, siz kendinizi kınayın. Ben sizi kurtacak değilim, siz de beni kurtacak değilsiniz. Doğrusu daha önce beni ortak koşmanızı da tanımamıştım. Gerçek şu ki, zalimlere acı bir azab vardır."

Şeytanlar kendilerinden korkmamızı isterler: Ali imran 175: İşte bu şeytan, ancak kendi dostlarını korkutur. Siz onlardan korkmayın, eğer mü'minlerseniz, Ben'den korkun.

Şeytanlar müslümanların arasını bozmak ister: İsra Suresi 53:Kullarıma, sözün en güzel olanını söylemelerini söyle. Çünkü şeytan aralarını açıp bozmaktadır. Şüphesiz şeytan insanın açıkça bir düşmanıdır.

Şeytanlar ibadet etmemizi istemezler: Maide Suresi 91: Gerçekten şeytan, içki ve kumarla aranıza düşmanlık ve kin düşürmek, sizi, Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçtiniz değil mi?

Şeytanlar insanların çıplak gezmesini ister: Araf Suresi 20: Şeytan, kendilerinden 'örtülüp gizlenen cinsel yerlerini' açığa çıkarmak için onlara vesvese verdi ve dedi ki: "Rabbinizin size bu ağacı yasaklaması, yalnızca, sizin iki melek olmamanız veya ebedi yaşayanlardan kılınmamanız içindir."

Şeytan yemin ederek konuşur: Araf suresi 21: Ve ikisine yemin etti: “Muhakkak ki ben, sizin ikinize nasihat edenlerdenim.”

Şaytanlar Allah'ı kullanarak kandırır: Fatır Suresi 5: Ey insanlar, hiç şüphesiz Allah'ın va'di haktır; öyleyse dünya hayatı sizi aldatmasın ve aldatıcı(lar) da, sizi Allah ile (Allah'ın adını kullanarak) aldatmasın.

Şeytanlar inkarcılığı süslü gösterir: Fatır Suresi 6: Gerçek şu ki, şeytan sizin düşmanınızdır, öyleyse siz de onu düşman edinin. O, kendi grubunu, ancak çılgınca yanan ateşin halkından olmağa çağırır.

Şeytanlar Kuran hakkında kuruntuya düşürür: Nisa Suresi 119: Onları -ne olursa olsun- şaşırtıp saptıracağım, en olmadık kuruntulara düşüreceğim ve onlara kesin olarak davarların kulaklarını kesmelerini emredeceğim ve Allah'ın yarattıklarını değiştirmelerini emredeceğim." Kim Allah'ı bırakıp da şeytanı dost (veli) edinirse, kuşkusuz o, apaçık bir hüsrana uğramıştır.

Şeytanlar fakirlik korkusuyla evlenmeyip zina etmemizi ister: Bakara Suresi 268: Şeytan size fakirlik vaadeder ve size fuhşuyatı emreder. Ve Allah ise, size kendinden mağfiret ve fazl vaadediyor. Allah, Vâsi’dir, Alîm’dir.

Şeytanlar Allah'a karşı gelmenizi ister: Sad suresi 74: Ancak İblis eğilmedi. O büyüklük tasladı ve kâfirlerden oldu.
Şeytanlar gösteriş için iyilik yaparlar: Nisa Suresi 38: Ve onlar, mallarını insanlara gösteriş olsun diye infak ederler, Allah'a ve ahiret gününe de inanmazlar. Şeytan, kime arkadaş olursa, artık ne kötü bir arkadaştır o.
Şeytanlar boş vaadlerde bulunurlar: İsra Suresi 64:"Onlardan güç yetirdiklerini sesinle sarsıntıya uğrat, atlıların ve yayalarınla onların üstüne yaygarayı kopar, mallarda ve çocuklarda onlara ortak ol ve onlara çeşitli vaadlerde bulun." Şeytan, onlara aldatmadan başka bir şey vadetmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?