Kuran müslümanlığı hakkında bilgiler

Kadın tepeden tırnağa avret midir?


Kadını kara çuvala sokmak isteyenlerin ''Kadın tepeden tırnağa avrettir'' iddiasına Kuran ayetleriyle cevap vereceğiz.

Avret ne demek?


Sözlükte "eksik, gedik, açık; açılıp görülen şey; korkulacak, zarar gelecek yer"(el-Harasî ‚Alâ-muhtaşar-i Seydî Halîl 1/244.) gibi anlamlara gelen avret, dinî bir kavram olarak, insan vücudunda örtülmesi farz, görünmesi ve gösterilmesi yasak olan, başkaları tarafından da bakılması haram olan yerlere denir.

Kurana göre avret yeri neresi?


İlk insanlar olan adem ve eşi, cenneteki yasak meyveyi yedikleri zaman avret yerleri açılmıştır. Daha öncesinde vücutları günümüz insanı gibi olmadığı için yasak meyve sayesinde vücutları değişime uğramış ve cinsel bölgeleri açığa çıkmıştır. Sonra cennet yapraklarından koparıp avret yerlerini kapatmışlardır. bu olay Kuran'da şöyle geçer;


  • Araf suresi 19: Ve ey Âdem! Sen ve zevcen cennette yerleşin sonra da, dilediğiniz yerden yeyin. Ve bu ağaca yaklaşmayın. O zaman  zalimlerden olursunuz. 20: Şeytan, onların  görünmesi ayıp olan ve kendilerinden örtülmüş yerlerinin açığa çıkarılması için onlara vesvese verdi ve sonra da şöyle dedi: “Rabbiniz sadece iki melek olursunuz veya (cennette) ebedî kalanlardan olursunuz, diye bu ağaçtan sizin ikinizi menetti.”21: Ve ikisine yemin etti: “Muhakkak ki ben, sizin ikinize nasihat edenlerdenim.” 22:Böylece o ikisini aldatarak öncülük etti. Ağaçtan tadınca ayıp yerleri kendilerine göründü ve üzerlerine cennet yapraklarını kapatmaya başladılar ve Rab’leri, ikisine şöyle seslendi: “Sizin ikinizi bu ağaçtan nehyetmedim mi? Ve sizin ikinize, muhakkak ki şeytan apaçık düşmandır.” demedim mi?
  • Taha suresi 121: ''Bunun üzerine ikisi de ondan (yasak ağaçtan) yediler. O zaman ikisinin de avret yerleri kendilerine açıldı. Cennet yapraklarından üzerlerine örtmeye başladılar. Ve Âdem, Rabbine asi oldu, böylece azdı.''
  • Araf suresi 27: Ey Âdemoğulları! Şeytan, sizin ebeveyninizi (adem ve eşini), onların ayıp yerlerinin görünmesi için elbiselerini soyarak, cennetten çıkardığı gibi sakın sizleri de fitneye düşürmesin. Muhakkak ki; o ve onun kabilesi (iblis ve ordusu), sizin onları göremeyeceğiniz yerden sizi görürler. Muhakkak ki; Biz şeytanları mü’min olmayanlara dost kıldık.


Adem ve havva, yapraklar ile neresini kapattıysa avret yeri orasıdır. Kadının avreti de erkeğin avreti de cinsel bölgelerdir. Kadının göğüsleri avrete dahildir çünkü Nur suresi 31.ayette dekolteyi kapatmaya yönelik emir bulunur. Havva anamız yapraklarla tepeden tırnağa kapanmadığına göre, mezheplerin kadını tepeden tırnağa avret olarak göstermesi Kuran kaynaklı değil, heva kaynaklıdır. Avret kelimesini kullanarak, kendi hevalarını din edinenlere Kuran ile cevap vermiş olduk. Peki islamda giyim nasıl olmalıdır?

İslami giyim tarzı olarak gösterebileceğimiz bir stil yoktur. Giyim örfe göre değişir, ne arap kıyafetleri kutsaldır nede batı kıyafetleri kafir kıyafetidir. İnsanlar vücudunu sergilemek amacı gütmeden genel kabul gören standartlarda giyindiği zaman islama uygun giyinmiş olurlar.

  • Araf suresi 26:''Ey Âdemoğulları! Size avret yerlerinizi örtecek giysi ve süslenecek elbise verdik. Takva (Allah’a karşı gelmekten sakınma) elbisesi var ya, işte o daha hayırlıdır. Bu (giysiler), Allah’ın rahmetinin alametlerindendir. Belki öğüt alırlar (diye onları insanlara verdik).'' 

Süslenmemiz için çeşitli kıyafetler yaratan Allah, tek tip giyim modeli dayatmamaktadır. Dillerimizin ve renklerimizin farklı olması gibi giyim kültürleri de farklı gelişmiştir. Örneğin Firavunun karısı, Allah'a iman eden cennetlik olduğu haber verilen bir kadındır. Firavunun karısı mısır kültürüne göre giyinmekteydi. 

  • Ve Allah, iman edenlere firavunun karısını örnek verdi: “Rabbim, Senin katında cennette benim için bir ev inşa et ve beni firavundan ve onun yaptıklarından kurtar. Ve zalimler kavminden beni kurtar.” demişti. (Tahrim suresi,11)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?