Kuran müslümanlığı hakkında bilgiler

Kaderi değiştiren ve dereceleri yükselten dualar!

dereceleri yükselten dualar
İnsanlar manevi derece bakımından birbirinden üstündür. Takvası artan kişiler Allah katında daha değerli olurlar. Allah'ın sevdiği bir kişi olmak için öncelikle şirksiz iman gerekir. Yani sadece Allah'a yönelmek ve Allahın istediği gibi yaşamak gerekir. Bunun için yegane yol Kuran'a uymaktır. Kuran müminlere rahmet ve şifa olmuştur. Dua ayetleriyle gönüllere şifa, hüküm ayetleriyle alemlere rahmettir. Bu yazımızda dereceleri yükselten dualar paylaşacağız. Nasıl dua etmemiz gerektiğini öğreneceğiz.

Dereceleri yükselten dualar

Güzel konuşmak için dua
Manevi derece yükselten tespihat
Zorda kalınca okunacak dua
Gönü ferahlatan inşirah duası
Arabaya binince okunacak dua
Kırk yaşına girince okunacak dua
Evlenmek için okunacak dua
Şifa için okunacak dua
Zenginlik için okunacak dua
Geceleri okunacak dua


Güzel konuşma duası

Önemli bir konuşma yapmadan önce, heyecanı gidermek için okuyacağınız güzel konuşma duası, Musa peygamberin firavuna tebliğ yapmaya giderken okuduğu duadır. Musa peygamber bu dua ile heyecanını yenerek güzel konuşmuştur. Müslümanlar da akıcı konuşmak için bu duayı okuyabilir. Ancak heyecanlı ve kendine güvensiz hissediyorsanız okumalısınız. Hazırladığınız konuşmayı unutmamanızı sağlayacak, kekemelikten koruyan, konuşmayı güzelleştiren dua şöyledir: "Rabbişrahlî sadrî, ve yessirlî emrî, vahlul ukdeten min lisânî, yefgahû gavlî" (taha 25) Anlamı: Rabbim, kalbime genişlik ver. ve bana işimi kolaylaştır. dilimdeki düğümü çöz ki, söylediklerimi kavrasınlar.

Manevi derece yükselten tespihat

İnsanlar derece bakımından birbirinden üstündür, takva ne kadar ararsa Allah'a yakınlık da o kadar artacağı için manevi derece artmış olur. Allah'a yaklaşmak için bizden istediği şey günahlardan kaçınmamız ve ona ibadet etmemizdir. Bu ibadetlerin en değerlisi geceleri herkes uyurken yapılan ibaderlerdir. "Sabah ve akşam rabbinin ismini zikret. Gecenin bir kısmında ona secde et ve geceleyin onu uzunca tespih et." (İnsan suresi 25-26) ayetine uyanlar manevi derecesini yükseltirler. Peki bu ayetteki tespih et emrini nasıl uygularız? Tespih etmek için Allahı öven cümleler söylenmelidir. Örneğin şu tespihatlara geceleri devam edenlerin manevi derecesi yükselir.

"La ilahe illallahu vahdehu la şerike leh. Lehul mulku ve lehul hamdu ve huve ala kulli şey in gadiyr"
Anlamı: "Allahtan başka ilah yoktur, tekdir ortağı yoktur, mülk onundur ve hamd onadır. Ve o her şeye muktedir olandır.

"La havle vela quvvete illa billahil aliyyul azim"
Anlamı: Bütün güç ve kuvvet yüce ve büyük olan Allaha aittir.

Dara düşme duası

Yunus peygamberin gemiden atlayıp balinaya yem olmasının ardından yaptığı dua, dara düşen ve çıkış yolu arayan, hata yapıp pişman olan kişiler zorda kalma duasını okuyup kurtulabilir inşallah. Yunus peygamberin duası şöyledir: "La ilahe illa ente subhaneke inni küntü minezzalimin."(Enbiya/87) Anlamı: Senden başka ilah yoktur. Seni noksanlıklardan tenzih ederim. Ben kendime zulm ettim.

Gönlü ferahlatan inşirah duası

İçinde sıkıntı hisseden, kalbinde ağırlık hissedenler inşirah duasını okuyabilirler. Yüce Allah her halimize şifa olacak ayetler indirmiştir. İnşirah duası da gönlü ferahlatan dua olarak bilinir. Okunuşu şöyledir: "Elem neşrah leke sadrak, ve vadağna anke vizrak, elleziy engade zehrak, ve refağna leke zikrak, feinne me'al usri yüsra, inne me'al usri yüsra, feiza ferağte fensab, ve ila rabbike fergab" (inşirah suresi) Anlamı: Biz senin göğsünü genişletmedik mi? Ve senden yükünü kaldırdık, Ki o (yük) senin sırtını bükmüştü. Ve senin için, zikrini yükselttik. O halde, muhakkak ki zorluk ve kolaylık beraberdir. Gerçekten, güçlükle beraber bir kolaylık vardır. Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul. Ancak Rabbine yönel ve yalvar.

Arabaya binince okunacak dua

Müslümanlar her nimete şükrederler, her şeyi Allahın verdiğinin bilincinde olurlar ve uzak mesafelere gitmek için kullandıkları bineklere bindiği zaman da şükür duası okurlar. Sahabeler deveye, ata, eşeğe binerek yolculuk edecekleri zaman Kurandaki binek duasını okumuşlardır. Biz de arabaya, trene, otobüse, uçağa, gemiye binince Kurandaki binek duasını okuyabiliriz. Ayet şöyle: "Subhânellezî sahhara lenâ hâzâ ve mâ kunnâ lehu mukrinîn" (Zuhruf 13) Anlamı: "Bunu hizmetimize veren Allah’ın şanı yücedir. Bunlara bizim gücümüz yetmezdi. Şüphesiz biz Rabbimize döneceğiz"

40 yaş duası

Kırk yaş olgunluk yaşıdır. İnsan çocukluk ve gençlik dönemlerini geçip 40 yaşına ulaştığında olgunluk dönemine gelmiştir. Artık yetişkin birey olarak her hareketinde daha dikkatli olmalıdır. Bunun için de şu duayı okumalıdır: "...Rabbi evzi'niy en eşkura ni'mete kelletiy en amte aleyye ve ala valideyye ve en a'meles salihan terdahu ve eslih liy fi zurriyyetiy. İnniy tubtu ileyke ve inniy minel muslimine." (Ahkaf 15) Anlamı: "Rabbim; beni, bana ve ebeveynime verdiğin nimete şükretmeye, hoşnut olacağın iyi bir iş yapmaya yönelt! Soyum içinde, benim için barışı gerçekleştir. Sana yöneldim ben, sana teslim olanlardanım ben!"

Evlenmek için okunacak dua

Kısmeti kapalı olan, bir türlü aradığı ruh eşini bulamayan, yanlış insanlarla vakit kaybetmek istemeyen kişiler Furkan 74.ayeti okuyarak dua edebilirler.

Onlar (müminler) derler ki "Rabbimiz, bize göz aydınlığı olacak eşler ve nesiller ver, bizi muttakilere önder yap" (25/ Furkan 74)

Hastalıklara şifa için okunacak dua

Şifa duası olarak Eyup peygamberin duasını okumak gerekir. Vücudu yaralarla kaplanan Eyup peygamber artık bu durumdan kurtulup şifa bulmak isteyince Allaha şöyle dua etmiştir.

Enni messeniyed durru ve ente erhamur rahimin.
Bana bir zarar dokundu, sen merhametşlilerin en merhametlisisin. (21/Enbiyâ Suresi 83)

Zengin olmak için okunacak dua

Bazen rızkımız daralmış ve maddi sıkıntı çekiyor olabiliriz. Bunun için mülkün sahibi olan Allaha yönelip dua etmek ve rızkımızı genişletmek gerekir. Böylece hiç ummadığımız yerden iş teklifi gelecek veya kendi işini yapanın satışları artacaktır. Aşağıdaki rızık ayetlerini her gece namazından sonra 100 defa tespih ederek rızık duası yapabilirsiniz.

Allahu yebsudur rizqa li men yeşau ve yeqdir...
Allah, dilediğinin rızkını genişletir ve daraltır (13/Ra’d Suresi 26)

...İnnellahe yerzuqu men yeşau bi ğayri hisab.
Şüphesiz Allahdilediği kişiye hesapsız rızık verir. (3/Âl-i İmrân Suresi 37)

Geceleri okunacak dua!

Ey göklerin ve yerin sahibi, ey rahman ve rahim olan. Sensin rabbimiz, sahibimiz, yol gösterenimiz. Sensin yediren içiren, sensin şifa veren, sensin bilmediğimizi öğreten. Ya rabbi! Bize acı bize merhamet et, sağlık sıhhat huzur içinde hayırlı bir ömür ihsan et. Hatalarımızı günahlarımızı bağışla çünkü sen çok bağışlayan çok merhamet edensin. Bu zamana kadar işlediğim bütün günahlar için tövbe ettim estağfirullah ya gaffar. Bundan sonra işleyeceğim bütün günahlar için tövbe ettim estağfirullah ya gaffar. Benim küçük büyük bütün günahlarımı affeyle ya rabbi, beni tertemiz kıl. Benim helal kazancımı artır, zekat vererek arınayım ya rabbi! Benim salih amellerimi artır, sana yakın olayım ya rabbi! Beni kendi halime bırakma, sana teslim olanlardanım yarabbi!

Ya rabbi! Atalarımdan vefat etmiş olan mü'minlerin günahları için istiğfar ediyorum estağfirullah ya gaffar. Bu zamana kadar yeryüzünde yaşayıp ölmüş bütün mü'minlerin günahları için istiğfar ediyorum estağfirullah ya gaffar. Şu anda yeryüzünde yaşayan bütün mü'minlerin günahları için istiğfar ediyorum estağfirullah ya gaffar.

Ya rabbi! Gençlerin hidayetini artır, müslümanları hurafelerden ve bidatlardan arındır, şüpesiz sen doğru yola girmeye layık olanı en iyi bilensin. Ey rabbimiz! Müslümanların ayaklarını sağlam bastır, kafirlerin ayaklarını kaydır. Şüphesiz sen her şeye gücü yetensin. Ey rabbimiz! Müslümanlara ve insanlığa zarar vermek isteyenlerin bütün tuzaklarını boz, kurdukları tuzaklarını kendi başlarına çevir. Ey rabbimiz! Sana iman eden ve sana ibadet eden kullarının yollarını aç, bizi destekle, dertlerimizi sıkıntılarımızı kaldır, bize hayırlar ihsan eyle çünkü sen ihsanı bol olansın. Ey rabbimiz! Bize verdiğin nimetleri artır, çünkü sen dilediğine hesapsız rızık verensin. Ey rabbimiz! Sayıp sayamadığımız bütün nimetler için sana şükürler olsun. Bundan sonra vereceğin nimetler için de sana şükürler olsun.

Ya rabbi! Sana sığındım, sana dayandım, sana güvendim. Sen herşeyin sahibisin, ben ise aciz bir kulunum. Bu aciz kulunun duasını kabul buyur. Namazımı, orucumu, zekatımı, dularımı, haccımı velhasıl bütün ibadetlerimi benden kabul buyur, kabul olmayan duadan sana sığınırım ya rabbi! kabul olmayan duadan sana sığınırım ya rabbi! Senden nebilerin istediği şeyleri istiyorum ya rabbi! Benim canımı müslüman olarak al ve salihler arasına kat. Amel defterimi sağ tarafımdan almayı ve nebiler, sıddıklar, salihler, şehitlerle birlikte haşrolmayı nasip et. Beni, sevdiklerimi, müminleri vaad ettiğin cennetlere yerleştir, cennette seni görmekle müşerref eyle bizleri. İşte büyük kurtuluş budur. Elhamdulillahi rabbil alemin el fatiha!

Bu yazımızda dereceleri yükselten dua örneklerine değindik. Tespihat ve ayetler okunarak cennet amelleri yapabilir, oraya layık olmak için derecemizi yükseltebiliriz. Sonuçta bir işe girmek için bile ona layık olmak gerekir. Cennete girmek için de amellerimiz oraya uygun olmalıdır. Her müslüman manevi derecesini yükseltmeye çalışmalı, adını salihler zumresine yazdırmalıdır.

1 yorum:

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?