Kuran müslümanlığı hakkında bilgiler

Cünüplük ve Gusül Abdesti

gusül abdesti

Cünüp olmak ve gusül abdesti almak konularını gençler ve bazı yetişkinler eksik bilmektedir. Hatta mansturbasyon yapmanın cünüp etmediğini söyleyen sözde Kurancılar bile vardır. Bu yazıda cünüplük nedir, nasıl cünüp olunur, gusül abdesti nasıl alınır gibi sorulara cevap vereceğiz.

1- Cünüplük nedir? 

Cünüb: ''Uzak, gidermek, uzaklaştırmak. Gusletmesi gereken kimse'' demektir. Uzak olmaktan kasıt, cünüpken ibadetten uzak olmaktır. Çünkü ibadet için cünüp olmama şartı vardır.

2- Nasıl cünüp olunur? 

''Allah buyurur ki ''Eğer cünüp olduysanız temizlenin'' (Maide 6) Cünüp olmak erlik suyu gelmesiyle olur. Bu kişiye cenabet denmesinin nedeni cünüplüğün şeriat hükmüne göre kişinin namazdan uzaklaşmasını gerektirmesidir. [Ragıb İsfahani - Müfredat, c-n-b, s.246]

3- Gusül gerektiren haller nelerdir?

Nisa 43.ayetteki ''Teğtesilu'' kelimesi Gusül: ''Yıkanmak, temizlenmek, gusletmek, boy abdesti almak'' anlamına gelir. Boy abdesti gerektiren hal sadece cinsel organdan meni çıkmasıdır. Meni şehvetle atılan sudur. İster elle tatmin yöntemiyle atılsın isterse cinsel ilişkiyle atılsın meni çıkınca cünüp olunur. Ayette meniden bahsedilir: ''Artık insan neden yaratıldığına baksın. Atılan bir sudan yaratıldı'' [Tarık Suresi 5-6] ''Kendisi dökülen meniden bir sperm değil miydi?'' [Kıyame Suresi 37] Atılan bir su, dökülen bir meni ifadeleri vücuttan meni çıktığı zaman cünüp olunacağına işarettir.

4- Gusül abdesti nasıl alınır?

Müslümanlar her işe besmele ile başlarlar. Besmele çekip ''niyet ettim gusletmeye'' diyerek banyoya girilir. Özel olarak bir gusül duası veya gusül ritüeli yoktur. Ağız ve burun dahil vücudun her yeri yıkanır. Sabunla vücudun her yeri köpürtülerek ovalanmalı, kulak kıvrımları ve küpe delikleri dahil her yer ıslanmış olmalıdır. Guslü tam olmayan kişi temizlenmiş sayılmaz. Gusül en geç ne zaman alınır diye merak edenlere ise  ''...Eğer cünüp olduysanız derhal temizlenin...'' [Maide Suresi 6] ayetini gösterebiliriz. Su ve uygun ortam bulunca hemen gusletmek gerekir. Ölçüsü bir namaz vakti geçirmeden almaktır. Günlerce cünüp gezenlere Allah salat etmez ve kendi haline bırakır.

5- Gusül abdesti nasıl bozulur?

Cünüplük konusunda kafa karıştıran sıvıya mezi denir. Mezi, meniden önceki renksiz sıvıdır. Rüyalanma, cinsellik düşünme, oynaşma gibi durumlarda önce mezi gelir. Bu ıslaklık gusül gerektirmez. Gusül abdesti gerektiren akıntılar mezi de değildir adet kanı da değildir. Sadece meni gusül abdestini bozar. Çünkü ayette (75:37, 86:6) meni çıkmasından bahsedilir. Nebimiz de bunu bildiği için “Mezi'den normal abdest, meni'den gusül abdesti gerekir” dediği rivayet edilmiştir. (Tirmizi: Taharet 83/114)

Bumudin/13.09.2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?