Kuran müslümanlığı hakkında bilgiler

7 kat gökler neresidir?

7 kat gökler


Soru: Kuranda 7 kat gök ayetleri neyi anlatır? Atmosferin tabakalarını mı yoksa uzay derinlikleri mi?

Cevap: Kuranda 7 kat gök ayetlerini birlikte okuduğumuz zaman yakınımızdaki atmosferden değil, uzayın 7 katlı olduğundan bahsettiğini görürüz. Bu yedi katlı gök anlatımları uzayın bina katları gibi tabakalar halinde olduğunu ve en alt katın görebildiğimiz yıldızlar seviyesi olduğunu söyler. Yıldızlar ile Atmosfer arası 1.kat göktür. Her gök katının farklı görevleri vardır. Melekler bu gök katları arasında seyahat ederler. 7.kat gökte cennet ve cehennem olduğu düşünülmektedir.

Uzayın 7 katlı olduğunu söyleyen ayetler!

7 göğü tabaka halinde yaratan odur. Rahmanın yaratmasında uyumsuzluk göremezsin. Gözünü çevir de bak, bir bozukluk görüyor musun? (Mülk Suresi 3)

O ki yeryüzündeki şeylerin hepsini sizin için yarattı. Sonra göğe yöneldi, onları 7 gök olarak düzenledi. O her şeyi bilendir. (Bakara suresi 29)

Böylece onları iki günde 7 gök yaptı. Ver her göğe işini bildirdi. Dünya göğünü kandillerle süsledik ve koruduk. İşte bu aziz ve alim olan (Allahın) takdiridir. (Fussilet Suresi 12)

Allah odur ki yedi göğü ve yerden de onların benzerini yarattı. Buyruğu bunlar arasında iner. Bilin ki Allah herşeye kâdir olandır, Şüphesiz Allah her şeyi ilmiyle kuşatmıştır. (Talâk Suresi 12)


7 kat gök ayetlerinden görüldüğü üzere konunun atmosfer tabakasıyla ilgisi yoktur. 7 gök katları arasından Allahın emirleri dünyaya inmektedir. sadece Talak 12.ayete bakmak bile atmosferle ilgili olmadığını anlamaya yeterlidir.

Göğe çıkıp melekleri dinleyen cinler!

Kuran indirilmeden önce metafizik alemin canlıları olan cinler birinci kat göğe çıkıp melekleri dinler ve dünyaya dönerek kahinlere gaybden haber verirlermiş. Hz. Muhammed'e vahiy inmeye başlayınca artık bu kulak hırsızlığı da yasaklanmış. Cinlerin kendi arasında yaptığı konuşma Kuranda şöyle haber verilmiştir.

Cin Suresi 8. "Kuşkusuz biz göğe ulaşmak istedik, fakat onu çetin bekçilerle ve yakıcı ışıklarla dolu bulduk." 9. "Hâlbuki biz, (daha önce) göğün bazı yerlerinde gayb haberlerini dinlemek için otururduk. Fakat şimdi her kim dinlemeye kalkacak olursa, kendini gözetleyen yakıcı bir ışık bulur." 10. "Hakikaten biz bilmiyoruz, yeryüzündekilere kötülük mü istendi, yoksa Rableri onlara bir hayır mı diledi?"

Göğün sınırlarını geçemezsiniz diyen ayet!

Uzay seyahati söz konusu olduğunda Rahman 33.ayeti akıllara gelir.

Ey insan ve cin toplulukları! Eğer göklerin ve yerin etrafından geçmeye gücünüz yeterse geçin. Bir sultan (ayrıcalık) olmadan geçemezsiniz. (Rahmân Suresi 33)


Rahman 33.ayeti bize her gök katından bir geçiş olduğunu ve bunları geçmenin mümkün olmadığını söylemektedir. Yani insanlar olarak uzay seyahati yapsak bile en fazla birinci kat gökte dolaşıp duracağız.

Ancak bir sultan olmadan geçemezsiniz ifadesi de geçişin mümkün olduğunu söylemektedir. Bu sultan peygamberimize verilmiş ve miraca çıkarken gök katlarını aşabilmiştir. Ayrıca iyiler ölünce ruhları gök katlarında gezdirilir diyen hadisler de vardır.

Bu konuda ilim seviyemiz bu kadar. Ayetler ve hadislere göre uzay yedi katlıdır. Görebildiğimiz yıldızlar birinci kat göktür. İkinci kat göğe geçmek özel izin gerektirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?