Kuran müslümanlığı hakkında bilgiler

Kıyamet vaktiyle ilgili iddialar!


Kıyamet alametleri nelerdir?


Kıyamet vaktiyle ilgili ve kıyamet alametleriyle ilgili söylenebilecek tek sahih kaynak tabi ki ayetlerdir. Evvela ayetlere bakmayınca ise peygambere isnad edilen yüzlerce iddia arasında çok ütopik inançlar ortaya çıkıyor. Önce ayetlere bakalım sonra iddialara bakalım.

Kurana göre kıyamet vakti ve alametleri!


Kurana göre kıyamet vakti dünyanın en gizli konusudur. Allah bu vakti hiç kimseye bildirmemiştir ve bildirmeyecektir. Son nebi bile kıyamet tarihini öğrenememiştir. Allah bu konuda şöyle buyurur: "Sana o saatten soruyorlar, ne zaman demir atacak diye. Deki: onun ilmi sadece rabbimin yanındadır. Ondan başkası onun vaktini açığa çıkaramaz. Göklere ve yere ağır geldi. Ansızın/birdenbire gelecek size. Sanki biliyormuşsun gibi sana soruyorlar. Deki: Onun bilgisi sadece Allah katında. Lakin insanları çoğu bilmezler." [7/Araf Suresi 187] Sahabeler de kıyamet vaktini merak ederek peygamberimizi soru yağmuruna tutmuşlardır. Bunun sonucunda rabbimiz "sanki biliyormuşsun gibi sana soruyorlar" diyerek tüm insanlığa nasıl düşünmeleri gerektiğini öğretiyor. Başka ayette yine "İnsanlar sana o saatten soruyor. Deki: onun ilmi sadece Allah katında. Ne bilirsin, belki de o saat yakın olabilir." (33/Ahzab Suresi 63) dedirterek peygambere bu konuda soru sorulmasının yersiz olduğunu açıklıyor. Hatta kıyametin kopacağını bile gizleyecektim ama size lütufta bulunarak dünyanın sonu geleceğini haber verdim anlamındaki şu ayeti indiriyor "Şüphesiz o saat gelecektir, onu neredeyse gizleyecektim ki her nefis çabasının karşılığını alsın." [20/Taha 15] Tüm bu ayetlerden anlamamız gereken kıyamet vaktini sorgulamanın boşuna olduğudur. Hiç kimse bu konuda bilgiye sahip değildir, olamaz da.

Peki kıyamet vakti bu kadar gizli tutulmuşken onun alametleri olabilir mi? Bunun cevabını da ayetlerden öğrenelim.

"Kıyametin ansızın tepelerine inmesinden başka neyi bekliyorlar? Onun belirtileri zaten gelmiştir. O onlara gelip çatınca, ibret almaları neye yarar?" [47/Muhammed 18]

Son nebinin gelmiş olması zaten kıyamet alametidir. Artık yeryüzünde peygamber yaşamayacak olması son döneme girildiğine işarettir. Bu dönem kaç yıl olacak diye düşünmek yersizdir. Bize düşen görev sorumluluklarımızı yerine getirip dünyadan sevap çantasıyla göçmektir çünkü kıyamet günü işimize yarayacak tek şey dünyada yaptığımız salih amellerdir.ibadet ediyorsak, maaşımızın bir kısmını ihtiyaç sahiplerine yardım ederek harcıyorsak, insanlara hakkı ve sabrı tavsiye ediyorsak üzerimize düşen görevi yapıyoruz demektir. Bunları sonsuz yaşama kıyasla şu kısacık ömrümüzde yapıyoruz, karşılığında ise sonsuz nimetlere ermeyi ümit ediyoruz. Öyle büyük bir lütuf ki saat başı Allah'a secde etsek yine borcumuzu ödeyemeyiz ama sadece günde 5 vakit secde etmemizi istiyor. Ahirette bunları istemiyor, geçici süreliğine cennet amelleri yapıyoruz ki oraya layık bireyler olalım, bunun içindir bütün imtihan. Cennete layık olabilmek için.

Peki hiç mi yok kıyamet alameti? Kuran sadece alametler geldi deyip geçiyor mu? Bu soruya yecüc mecüc ayetlerini gösterebiliriz. Bilindiği üzere bu yecüc mecüc denilen insanla hayvan karışımı yaratıkları Zulkarneyn isimli komutan dağa hapsetmişti. O zamandan beri dağın içinde yaşayıp ürüyorlar. Kıyamete yakın bir zamanda demir ve bakırdan yapılmış sağlam duvarı delerek çıkmayı başaracaklar. İşte o zaman kıyamet alametinden bahsetmek mümkün olabilir. Çünkü artık dünyanın sonu gelmiştşir. "O gün onları bırakırız, dalgalar halinde birbirlerine girerler. Sura üflenince hepsini bir araya toplarız." (Kehf 99)

Kurandan öğrendiğimiz kıyamet vakti ve alametleri bu kadar. Bunlar dışında sahih bilgi edinmek yani %100 güvenilir bilgi bulmak mümkün değil. Peygambere isnad edilen şeyleri başkaları söylemiş olabilir. Hatta bir köydeki efsaneler, masallar peygamber sözü olarak yazılmış da olabilir. Nasılki günümüzde özlü sözler yazıp altına mevlana imzası atıyorlarsa o dönemde de özlü sözlerin altına Muhammed as imzası atmış olabilirler. Uydurma hadis örneklerine baktığımızda böyle olduğunu anlıyoruz. Şimdi gelelim kıyamet vaktiyle ilgili iddialara. Ayet olmadığı için iddia'dan öteye geçemiyorlar ama doğruluk payı da %50 bulunuyor tabi.

Rivayetlere göre kıyamet vakti ve alametleri!

Rivayetlerde yani peygambere ve sahabelere isnad edilen sözlerde kıyamet vaktiyle ilgili atıp tutmalar olmuş, hatta kesin sayılar verilmiştir. Biraz önce hiç kimsenin tarih veremeyeceğini ayetlerden görmüştük. Allah "neredeyse kıyamet kopacağını bile söylemeyecektim, siz kalkmışsınız peygambere vakit soruyorsunuz" anlamında ayetler indirmişti. Bunu umursamadan tarih veren rivayetleri peygamber sözü olarak sunmuşlardır. Böylece Allah ile peygamberin farklı şeyler söylediğini ima etmişlerdir. Nasıl olurda bir nebi getirdiği kitaba zıt konuşabilir? Elbette kutsal kitaba zıt konuşamaz, demek ki Kuranla çelişen hadisler ona isnad edilmiş. Tıpkı özlü sözlerin mevlanaya isnad edilmesi ve ona ait kitaplarda bu özlü sözlerin hiç geçmemesi gibi peygamberimize de aynı şey yapılmış. Özlü söz değil ama din hakkında binlerce iddia ortaya atılmış. Aşağıdaki iddialar da tv hocalarına sorulan ve ara sıra gündeme gelen rivayetler.

İddia: "BENİM ÜMMETİMİN ÖMRÜ HİCRİ 1500 SENEYİ (2082) PEK GEÇMEYECEK." (Suyuti, el-Keşfu an Mücavezeti Hazihil Ümmeti el-Elfu, el-havi lil Fetavi, Suyuti. 2/248, tefsiri Ruhul Beyan. Bursevi. (Arapça) 4/262, Ahmed bin Hanbel, Kitâbu'l-İlel, sh. 89.)

İddia: "BU ÜMMETİN ÖMRÜ 1000 SENEYİ GEÇECEK, FAKAT 1500 SENEYİ AŞMAYACAKTIR..." (Kıyamet Alametleri, Medineli Allame Muhammed b. Resul el-Hüseyni el-Berzenci, Pamuk Yayıncılık, İstanbul, 2002, s. 299)

İddia: "DÜNYANIN ÖMRÜ 7000 YILDIR, BUNUN 5600 YILI GEÇMİŞTİR. (GERİYE 1400 YIL KALIYOR, BİZDE HİCRİ 1438 YILINDAYIZ) (Ahir Zaman mehdisinin alametleri, Celaleddin Suyuti’nin tasnifinden Hadisler, Ali bin Hüsameddin El-Muttaki, sf. 89)

Bu sözde hadislere bakarsak kıyametin kopmuş olması gerekirdi. Dünyanın ömrünü 7bin yıl ilan edip 5600 yılının geçtiğini söylüyor. Geçmiş ümmetler sadece 6 bin yılın içinde mi yaşadı? Ademden bu zamana kadar 6 bin yıl mı geçti? Elbette hayır. Ademden bu yana 50 - 100 bine yakın zaman geçmiş olması lazım ki eski insanların 900-1000 yıl yaşadığı düşünülürse hadisin ne kadar zırvaladığı daha iyi anlaşılır. Nuh peygamber bile 950 yıl halkıyla yaşamıştır. Adem ve çocuklarından nuha kadar, nuhtan ibrahime, ibrahimden musaya, isaya, muhammede kadar on binlerce yıl geçiyor.

Şimdi kıyamet alameti olarak sunulan iddialara bakalım.

İddia: "Yırtıcı hayvanlar insanlara konuşmadıkça, kamçısının bir tarafı kişiye konuşmadıkça, ayakkabısının bağı kişiye konuşmadıkça ve kendisinden sonra ailesinin ne yaptığını baldırı kişiye haber vermedikçe kıyamet kopmayacaktır." (Abd b. Humeyd. Müsned, II/498).

Bu hadiste kıyamete yakın zamanda hayvanlarla konuşmanın mümkün olacağı, cansız maddelerin konuşacağı gibi iddialarla teknolojiye işaret ediliyor olabilir. Sanki peygamberimiz bir rüya görmüş ve ahir zamandaki teknolojiyi müşahade etmiş gibi o dönemin insanlarının anlayacağı şekilde anlatıyor. Böyle bir durum mümkün olabilir, peygamerimiz teknoloji çağını rüyasında görmüş olabilir. Açıkçası bu hadise uydurma demek çok kolay değil çünkü çağımızdaki gelişmeler takip edildiğinde artık yapay zeka robotların sohbet edebildiği görülüyor, telefonumuza sesimizle komut verebiiyoruz. Bundan 100 yıl öncesine kadar televizyon bile yokken bu duruma gelebildiysek bundan 100 yıl sonra hayvanlarla konuşmak da mümkün olabilir. Son nebinin gelmesi bile alamet olarak yeterliyken robotların ortalarda dolaşacağı, cansız maddelerin konuşacağı çağ tabi ki alemet olarak sayılabilir.

Büyük alametler olarak sayılan maddelere bakalım;

Kıyametin büyük alametleri iki sınıftır:
A) Kıyamete Yakın Olan Alametler
1) Deccal’in ortaya çıkması.
2) İsa’nın yeryüzüne inmesi.
3) Yecüc ve Mecüc kavimlerinin yeryüzünü istila etmeleri.
4) Üç ayrı kara parçasının yere batması.
B) Kıyametten Hemen Önce Ortaya Çıkacak Alametler
1) Dumanın ortaya çıkması.
2) Güneşin batıdan doğması.
3) Dabbetü’l-Arz’ın ortaya çıkması.
4) İnsanları önüne katıp sevk eden bir ateşin ortaya çıkışı. Fethu’l-Bârî 11/352, 353

Her zaman dediğimiz gibi yine diyoruz ki Kuranda geçmeyen şeylerin sahih olması garanti değildir. Ayrıca Kuranda cevabı olan konularda başka cevap aramaya gerek yoktur. Allah bize kıyamet vaktini tartışmamayı önermiş, bu konuyu gizli tuttuğunu söylemiştir. Eğer gerekseydi bize "şu çıkacak, bu çıkacak, şöyle olacak böyle olacak" diye açıklardı. Açıklamadığına göre müslümanların gündeminde olmaması gerektiği içindir. Hiçbir işimize yaramayacağı için açıklanmamış.

Büyük alametlerde sayılan iki madde Kuran kaynaklıdır, o da yecüc mecücdür ve duman. Diğerleri kesin olmamakla birlikte bazıları diğer dinlerin etkisiyle oluşmuştur. Örneğin İsa'nın gelmesi Hristiyan rüyasıdır. Hz. Muhammed son nebi olduğuna göre artık dünya peygamber yüzü görmeyecektir. İsa beklemek müslümanların işi değil, hristiyanların işidir çünkü son nebiyi kabul etmezler.

Dabbe de Kuranda yeryüzünde yaşayan, hareket eden canlılar için kullanılıyor yani insanlar da, hayvanlar da, böcekler de dabbe kategorisinde. Yerden bir dabbe çıkması da yecüc mecüc olarak algılanabilir, nitekim yecüc mecüc dağın içine hapsedilmişti.

Günbeşin batıdan doğması da yörünge bozlulmasından bahsediyor, eğer güneş batıdan doğacak kadar dünyanın yörüngesi tersine döndüyse büyük bir olay olmuştur. Tabi bu iddialara ne desek boşuna vakit kaybetmiş oluruz, doğru olsa da yalan olsa da kimseyi ilgilendirmiyor, yapacak birşey yok, önüne geçemeyiz, olmasını durduramayız, zamanı geri alamayız. Vakti geldiyse kopacak kıyamet, açılacak defterler, serilecek ameller.

1 yorum:

  1. Atıp tutmuşsun ayet hadisleri kafana göre yorumlamışsın yüzüklerin efendisine gelince put kesilmişsin.
    Yuh senin aklına izanına

    YanıtlaSil

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?