Kuran müslümanlığı hakkında bilgiler

İyilik yapan ateistler cennete girecek mi?


Ara sıra denk geldiğimiz ateistlerin iyilik yapması durumunu görenlerin aklına şöyle bir soru gelebiliyor: "İyi bir ateist cennete gider mi, iman olmasa da iyilik yapan ateistler cennete gidecekler mi" diye düşünüyorlar. Bunun cevabını kendilerine sorduklarında "bence gidebilir çünkü dinlerin amacı iyi insan olmayı sağlamak, sırf inanmadı diye cehennemde mi yanacak" diyebiliyorlar. Bu kanıları tamamen bir kuruntu. Hatta dayanaksız ve batıl olduğu için dinden çıkaracak kadar büyük bir iddia. "Ey iman edenler! Zandan çok sakının çünkü bazı zanlar vardır ki günaha sokar..." (497Hucurat 12) Peki Allah ne diyor bu konuda? Eğer ahiret, cennet ve cehennem Allahın ise kimi nereye koyacağını ona sormak gerekir. Kendi kuruntularımızla bir yere varamayız. Kitabın indiriliş gayesi de kuruntularla boğulmayıp doğru bilgi edinmemiz içindir.

Ne sizin kuruntularınızla, ne de Kitap Ehlinin kuruntularıyla değil. Kim kötülük yaparsa onunla ceza görür. O, Allah'tan başka bir veli ve bir yardımcı bulamaz. Erkek olsun kadın olsun, imanlı olarak kim iyi işler yaparsa, onlar cennete girecektir ve bir hurma çekirdeğindeki çizgi kadar bile haksızlığa uğramayacaklardır. (4/Nisa Suresi 123,124)


Kurana göre Allah teala bir insanın cennete gidebilmesi için iki tane şart koymuştur. Birincisi iman şartı, ikincisi salih amel şartıdır.Yani cennete gidebilmek için kişi hem şirksiz imana sahip olmalı ve ahiret hayatını kabul etmeli hem de iyilik yapmalıdır. İkisi birbirini tamamlayan unsurlardır.

Birinci delilimiz 4:124 ayeti, erkek yada kadın fark etmeksizin imanlı olarak iyilik yapanların cennete girebileceği söyleniyor. Eğer kendimize müslüman diyorsak bu ayetin dediğini kabul etmeli ve kuruntumuzu bırakmalıyız. İmandan kasıt; Allah'a, meleklerine, kitaplarına, resullerine, ahirete imandır. (4:136)

Peki iman etmeden iyilik yapanların durumu ne olur? Yaptığı iyilikler boşa mı gider? Mesela ateist bir kadın afrikadaki çocuğu evlat edinip büyütürse, ateist bir adam sokak köpeğine mama verip yavrusunu emzirmesini sağlarsa bu iyilikler karşılıksız mı kalacak? Bu sorular vijdanlı insanların aklına gelebilir ancak düşünmedikleri bir nokta vardır. O da ateistlerin ahiret beklentisi olmadığıdır. Bunu anlamak için bir çekiliş örneği verebiliriz. Siz sosyal medyada "çekiliş var, katılımcılara şu ödül var" diye paylaşım yapsanız, istediğiniz şartları sağlayanlara hediye gönderirsiniz. Ama çekilişe katılmayan insanları kuraya katmazsınız bile, çekilişe katılmayanlar gündeminizde olmaz. İşte aynı durum din için de geçerlidir. Önümüzde Allahın düzenlediği bir ahiret çekilişi var, çekilişe katılmak için iman etmek ve iyilik yapmak gerekiyor. Ahirete inanmayan, Allah yok din yalan diyen birisi ise çekilişe katılmadığı için cennet şansını en başından kaybediyor. Şimdi bunu ayetle delillendirelim.

Deki: Amelleri hüsrana uğrayanları size haber vereyim mi? Onların dünya hayatındaki çalışmaları saptı. Halbuki onlar güzel davrandıklarını sanıyorlar. İşte onlar rablerinin ayetlerini ve ona kavuşmayı inkâr ettiler, böylece heba oldu onların amelleri. Artık onlara kıyamet günü terazi bile kurulmaz. İşte onların cezası cehennemdir. Ayetlerimi inkar ettiler ve resullerimi alay konusu edindiler. [Kehf Suresi 103-106]


Allah yok diyen, ahiret yok diyen, iman edenleri görüp akılsızlıkla suçlayan(2:13) bu ateistleri Allah ne yapsın, cennete mi koysun? Kendini hakikatlere kapatmış, akledenlere hitap eden iman delillerini görmezden gelen, cennet çekilişine katılmayan ateistlerin yaptığı iyilikler delikli çamaşır sepetine su doldurmak gibi boşa gider. Rüzgarın külü savurup yok etmesi gibi küfür de iyilikleri savurup yok eder.

"Rablerini inkâr edenlerin durumu, fırtınalı bir günde rüzgarın savurduğu küle benzer. Kazandıklarından birşey elde edemezler. İşte bu uzak bir dalalettir." [İbrahim Suresi 18]


Bu durum kafir yaşayıp kafir ölenler için geçerlidir. Eğer sağlığı yerindeyken iman edip pişman olursa amelleri boşa gitmez. Ama ölüm döşeğindeyken göz perdesi kalkınca iman ettim derse buna firavun imanı derler. Firavun imanı ise hiçbir fayda sağlamaz. "Fakat şiddetimizi gördüklerinde iman etmeleri kendilerine fayda sağlamadı..." (40:85)

Mantiken de inkarcılar cennete giremez. Ahiret için yaşayanla, ahireti inkar edenin durumu bir olur mu? Allah sufi midir ki hak ve batıl ayrımı yapmasın, iyiyi ve kötüyü bir tutsun haşa. "..Deki: Hiç kör ile gören bir olur mu? Karanlıkla aydınlık aynı olur mu?.." (13/Rad 16) Olmaz elbet, dünyasını Allah'a kullukla geçiren basiretli birisi ile dünyasını küfürle geçiren kör birisi eşit olmaz. Kazançları da eşit olmayacaktır.

"Düşünen beyinlerle ve işiten kulaklarla yeryüzünü dolaşmadılar mı? Gerçek körlük; gözlerin körlüğü değil, göğüslerdeki gönüllerin körlüğüdür." (22/ Hac 46)

İyi ateistler neden cehenneme gidecek?

Ateistler sırf Allaha inanmadığı için değil, yüzlerce iftira attıkları için cehennemlik oluyorlar. Allaha inanmamak demek; tesadüfleri ilah edinmektir, peygamberlere yalancı demektir, kurana uydurma demektir, Allaha büyük saygısızlık etmektir. Hiçbir bilgileri olmadığı halde atıp tutmaları sebebiyle Allahı kızdırırlar. Allah herşeyi açıklayan kaynak kitap göndererek lütufta bulunmuş olmasına rağmen delil kabul etmeyerek kendilerine yazık ederler. "Dünya hayatının zahirini/görebildiği kadarını bilirler. Onlar ahiretten gafildirler." (30:7) Müminler ise akıl, ilim, hikmet ve iman delilleri sayesinde ahireti görmüş gibi kesin şekilde iman ederler.

*Allaha yalanla iftira eden veya onun ayetlerini yalanlayandan daha zalim kimdir? Şüphesiz o suçlular kurtuluşa eremezler. (10/Yunus 17)
*Ayetlerimizi yalanlayanlar ve onlara karşı büyüklenenler, işte onlar ateşin arkadaşlarıdır; onda sonsuz olarak kalacaklardır. (7/Araf 36)
*İnkâr edip ayetlerimizi yalanlayanlara gelince; onlar içinde sürekli kalıcılar olmak üzere, ateşin halkıdırlar. Ne kötü bir dönüş yeridir O. (64/Tegabun 10)

Buraya kadar sunduğumuz delillerden anlaşılacağı üzere iyilik yapan ateistler cennete gidemezler. Hem mantık hem ayetler buna izin vermez. Zaten ateistlerin de cennete gitme gibi bir derdi yoktur. Ateistleri cennete koyma çabası boşunadır. Eğer imanlı biriyseniz ve iyilik yapan ateistlerin de cennete gireceğini söylüyorsanız bunca ayeti inkar etmiş, Allaha din öğretmiş ve kendi dininizi uydurmuş olursunuz. İslamda iman + salih amel şartı vardır. Sadece salih amel yeterli olsaydı şu ayeti indirmezdi: "Ey iman edenler! İman edin; Allah’a, elçisine, elçisine indirdiği kitaba ve daha önceden indirdiği kitaba. Ve kim; Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, elçilerini, son günü inkâr ederse artık muhakkak uzak bir dalalete sapmıştır." [4/Nisa 136]

Okumaya devam et: Ateist iddialarına cevaplar

1 yorum:

  1. İyi hazirlanmis sorular.Kuran okuyanlarin bileceği cevaplar.Allah razi olsun.

    YanıtlaSil

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?