Kuran müslümanlığı hakkında bilgiler

Türedi Tiplerin Özellikleri

Türedi Tipler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 ekim 2017 günü İbn Haldun Üniversitesinde Uluslararası Medeniyet Şurası'nın açılışında yaptığı konuşmasında ''Türedi tipler'' ifadesini kullanmış ve şöyle konuşmuştu: ''Türedi tipler sünneti ciddi manada tartışır hale geldiler. Bu tartışmaların ülkemizde yapılması bizler için ciddi manada bir üzüntü sebebidir. Bu tartışmaları açmak aslında bir neslin ifsadı anlamındadır."

Bu cümlelerde Sn. Erdoğan'ın haklılık payı vardır. Türkiye'de gelişen Kurancılık hareketi sonrasında kötü niyetli kişiler de İslam hakkında konuşmaya başlamış, dinin içi boşaltılmaya çalışılmıştır. Kuran'a yönelen gençleri hedef alan bu türedi tipler yüzünden insanlar deist olmuşlardır. Yüzlerce genç Kuran'a uymak yerine hevalarına uymuşlardır.

Kibirli kedi
Türedi Tipler (Temsili)

Türedi Tiplerin Özellikleri


Türedi tipler, hadislerin Kuran'a uyup uymadığına bakmadan tümünü çöpe atan, Kuran'a inandığını söyleyen ama kendi sınırlı mantığına uymayan şeyleri yok sayan, Allah'a din öğreten kişilerdir. Bu kişiler, dini kendi hevalarına uydurabileceğini sanarak hadlerini aşarlar. Eleştirdikleri gelenek dini mensuplarından farkları yoktur. Tarikatları eleştirerek kendine adam çekmeye çalışan türedi tipler, onlardan farklı olarak dine ilave değil eksiltme yaparlar. Sonuçta her iki tarafta dine zarar vermiş olur.

Örneğin; ''Bu ayette şöyle yazıyor, Allah böyle der mi? '' diyerek Allah'ın emirlerini kendi sınırlı mantığına uydurmaya çalışırlar. Allah'ı Kuran'dan tanımak yerine kendi kafalarındaki Allah'ı Kuran'da ararlar. Bulamayınca da aklını ilah edinerek apaçık konuları yok sayarlar. Aslında Kuran'da anlatılan inkarcılar gibi davranmışlardır ama aklına yatmayan şeyleri kabul etmedikleri ve deist olmak istemedikleri için ayetleri eğip bükerler. Bu kişiler İslam'ın en önemli konularını gözünü kırpmadan yok sayabilirler.

''Artık kahrolası, nasıl  karar verdi. Yine kahrolası ne biçim karar verdi. Sonra baktı, sonrada kaşlarını çattı yüzünü ekşitti, sonra da arkasını dönüp kibirlendi ''(Muddesir/19-23)

Ayetlere bakıp yüzünü ekşiten türedi tipler , kendilerini yeterli görüp azmışlardır. ''Hayır, insan kendini yeterli gördüğü için mutlaka azgınlık eder.''(Alak/6,7) Oysaki hiç bir islami bilgileri yoktur. Kuran metnine bakıp ''bu ayet böyle olmaz, Allah böyle demez, şöyle çevirmek daha doğru'' diyerek Allah'a din öğretirler.  Ayette olmayan anlamlar ekleyip arapça karşılığı olmayan kelimeler kullanırlar. Kutsal kitapları değiştirip ilave ve eksiltme yapanlar gibidirler.

TÜREDİ TİPLERİN İNKÂR ETTİĞİ KONULAR!


1- Namazı inkar etmek
2- Oruç tutmayı inkar etmek
3- Hac ibadetini inkar etmek
4- Melekleri inkar etmek
5- Cinleri inkar etmek
6- Mucizeleri inkar etmek
7- Kıssalara masal demek
8- Haramları helal etmek
9- Müminlere dua etmeyi şirk saymak

Bu başlıkların her biri ayrı bir yazı konusudur lakin kısaca özetleyelim.

1- Namaz inkarcılığı: Türedi tipler namaz kılan müslümanlara müşrik diyecek kadar ileri giderler. Namazın emevilerin uydurması olduğunu, eski kavimlerde puta tapmak için secde edildiğini söyleyip Allah'a ibadet etmeyi şirk sayarlar. Kurandaki kelimelere kendilerince anlamlar verip ritüel ibadet yok derler. Namaz konusunda; salat, ruku, secde gibi kelimeleri dillerine dolayarak İslamın simgesi olan bir ibadeti kaldırmak isterler. Namazı kabul etmedikleri için ezanları da dindirmek isterler. Yani tam anlamıyla mürted olmuşlardır. (Bak: Namaz inkarcılarına cevaplar)

2- Oruç inkarcılığı: Kitap üzerinde dillerini eğip büken türedi tipler, savm ve siyam kelimelerini de kendini tutup kötü konuşmamak olarak yorumlar. Halbuki ilgili ayetlerde belli vakitlerde kendini; yemek, içmek, cinsellik gibi şeylerden tutmak olduğu apaçık bildirilmiştir. Kelimenin anlamı kendini tutmak olsa da "neye karşı kendimizi tutacağız?" sorusuna ilgili ayetler cevap vermiştir. (Bak: Savm nedir)

3- Hac inkarcılığı: Türedi tipler namazı hayatlarından çıkarınca onunla bağlantılı olan diğer şeyleri de hayatlarından çıkarmışlardır. Haccın bir evde toplanıp dini sohbet yapmak olduğunu savunurlar. Kabe'ye ise put diyecek kadar ileri giderler. Halbuki ayetler kabe'nin Allahın evi olduğunu söylemekte, imkan bulanların oraya gitmesi istenmektedir. (Bak: Allahın evi)

4- Melek inkarcılığı: Türedi tipler melek ayetlerini Allahın gücü olarak yorumlayıp doğa olaylarına melek demişlerdir. Buna mukabil olarak da ölüm meleğini, amel defterimizi yazan melekleri, insan suretine bürünüp meryem validemizle konuşan meleği inkar etmişlerdir. Melek inkarcılarına örnek olarak Hakkı Yılmaz ve İhsan Eliaçık örnek verilebilir. Akıl tutulması yaşadıklarını gösteren iddiaları vardır.  (Bak: Melekler)

5- Cin inkarcılığı: Allahın yarattığı metafizik canlılar olan cinler, Kuranda detaylıca anlatılır. Buna rağmen türedi tipler tarafından yabancı insanlar olarak yorumlanır. Cinlerin vesvese vermesi, islamı tercih edenler olduğu detayı verilmiştir. Kuranın hiçbir yerinde cinler yabancı insan olarak geçmez. (Bak: Cinler)

6- Mucize inkarcılığı: Türedi tipler materyalist oldukları için Kuranda geçen mucizeleri bile kabul etmezler. Örneğin Musanın asasının yılana dönüşmediğini, Musanın denizi yarmadığını, İsanın ölüyü diriltmediğini ve gökten sofra indirmediğini iddia ederler. (Bak: Mucizeler)

7- Kıssaları inkar: Türedi tiplerin diğer özelliği ise Kuran kıssalarının masal olduğunu, aslında yaşanmadığını iddia etmektir. Ders vermek için La fontaine masalları gibi araplara yönelik uydurulduğunu söylerler. Tarihselcilerde görülen bu inancın ülkemizdeki temsilcisi olarak Mustafa Öztürk örnek verilebilir.

8- Haramları helal etmek: Türedi tipler Kuranda geçen haramları da kendi hevalarına uygun olmadığı için tahrif ederler. Örneğin "domuz eti değil bozuk et haram, sarhoş olmayacak kadar içmek günah değil" gibi hezeyan iddiaları vardır.

9- Dua etmeyi şirk saymak: Türedi tiplerin algısı kapalı olduğu için mümin kardeşine iyi dilekte bulunarak dua etmeyi de şirk zannederler. Örneğin "Allahım filanca kardeşimin sıkıntısını gider, Allah sana merhamet etsin kardeşim" gibi sözleri insanlara yalvarmak olarak algılarlar. Halbuki Allahtan başkasına yalvarmak şirktir. (Bak: ölülere yalvarmak)

Sonuç: Bunlar bizim denk geldiğimiz bazı yeni hurafeler. Kurancılık maskesiyle ayet inkar edenlerin daha nice sapkın iddiaları vardır. Bunları gördüğümüz yerde şeytandan Allaha sığınıp uzaklaşmak gerekir. Tartışmaya gireyim de hidayetine vesile olayım diye uğraşmak iblise tebliğ yapmak gibidir. Zaten bildikleri ayetleri göstereceğiniz için vakit kaybından başka birşey olmaz. Kuran kimlere hidayettir? Takva sahiplerine. "Kendisinde şüphe olmayan bu kitap muttakilere hidayettir." [2/Bakara 2] Yani Kuranı anlamak için önce koşulsuz şartsız Allah'a teslim olmak ve buyruklarına itaat etmek gerekir. Türedi tipler ise "Allah böyle der mi, mecaz olarak anlamak lazım, Allah böyle zalim mi" gibi ithamlar ile kendi hevalarına uyarlar. İşte bu durum sünniler tarafından "Aklını kullananlar deist oluyor, din akıl değil nakildir" olarak yorumlanıyor ve hevasına uymak ile akıl nimeti karıştırılıyor. Halbuki türedi tipler aklettiği için değil, hevasına uyduğu için sapıtıyor.

Bumudin/02.01.2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?