Kuran müslümanlığı hakkında bilgiler

Ölülere Kuran Okunur Mu? 🤔

Soru: Ölülere kuran okunur mu? Ölmüş akrabalarımıza Kuran okuyup sevabını yollayabilir miyiz? Mehmet okuyan ''Kuran'ı ölülere okumak trafik kazasında ölen birine trafik kurallarını hatırlatmak gibidir'' diyor. Bu konuda bir ayet veya hadis var mı?
Cevap: Kuran'da ölmüş insanlar için istiğfar edebileceğimiz haber verilmiştir. Bu kişilerin iman etmiş olması gerekir. İman şartları şunlardır: 1- Allah’ın tek ilah olduğunu kabul etmek ve ondan başkasına el açıp dua etmemek, 2- Meleklerin canlı varlıklar olduğuna ve Allah’ın emrinde olduklarına iman etmek, 3- Tarih boyunca insanlığa ışık tutan hak kitaplar indirildiğine iman etmek, 4- Resullerin; yalancı, kahin, mecnun değil Allah’ın elçisi olduğuna iman etmek, 5- Ölümden sonra kıyamet günü dirilmeye ve hesabın görülüp ahiret hayatının başlayacağına iman etmek. (Bak: Nisa 136) Bu itikada sahip olan kişilerin arkasından istiğfar edebiliriz.

Onlardan ölen birine ebediyen salat etme ve onun kabri başında dikilme. Çünkü onlar Allah’ı ve resulünü inkar ettilerde öldüler. Onlar fasık olanlardır. [Tevbe Suresi 84] ayetinde iman şartlarını kabul etmeyenlerin cenaze namazı kılınmayacağı, mezarı başında dikilip istiğfar ayetleri okunmayacağı bildiriliyor. Peygamberimiz sadece müminlerin cenaze namazını kıldırıp onlar için Allah'tan bağışlanma dilemiştir. Salat insandan insana yapılırsa; hayır duası, istiğfar, selamet dilemek, kendisi için istediğini mümin kardeşi için de istemek gibi güzel temennilerdir.

Dünyadan imanla göçmüş din kardeşlerimize, atalarımıza, akrabalarımıza, arkadaşlarımıza şu ayetleri okuyabiliriz. Mealler tam karşılığı olmadığı için arapçasını okumak iyidir.

Bir de onlardan sonra gelenler, derler ki: Rabbimiz! Bize ve bizden önce iman ile geçmiş kardeşlerimize mağfiret et. Ve kalplerimizde iman edenlere karşı bir kin bırakma. Rabbimiz! şüphesiz ki sen, esirgeyen ve merhamet edensin.'' [Haşr Suresi 10]
Rabbimiz, hesabın yapılacağı gün, beni, anne-babamı ve mü'minleri bağışla' [İbrahim suresi 41]
..''Rabbimiz! Sen her şeyi rahmetin ve ilminle kuşattın. Tövbe edenleri ve senin yoluna tâbi olanları bağışla. Onları cehennem azabından koru.’’ Rabbimiz! Onları dahil et adn cennetlerine ki onlara vaad ettin. Ve kim salihlerden olursa; onların babalarından, onların eşlerinden, onların zurriyetinden. Şüphesiz ki sen azizsin hakîmsin. [Mu’min Suresi 7-8] 

Bu ayetler gösteriyor ki müminler kendisinden önce ölen müminlerin bağışlanması için Allah'a  dua ederler. ''Bizi ve bizden önce iman etmiş kardeşlerimizi bağışla''(Haşr/10) ayeti bunu bildirmektedir. Kuranla uyumlu bir hadiste ise;

Ebû Üseyd Mâlik İbni Rebîa es-Sâidî radıyallahu anh şöyle dedi: Bir gün biz Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in huzurunda otururken Selemeoğulları kabilesinden bir adam çıkageldi ve: – Yâ Resûlallah! Anamla babam öldükten sonra onlara yapabileceğim bir iyilik var mı? diye sordu. Resûl-i Ekrem şöyle buyurdu:  “Evet, onlara istiğfar eder günahlarının bağışlanmasını dilersin, vasiyetlerini yerine getirirsin, akrabasını koruyup gözetirsin, dostlarına da ikramda bulunursun.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 120; İbn Mâce, Edeb, 2)

Sonuç: Kuran'daki istiğfar ayetleri, mü'min kişilerin mezarı başında okunabilir. Onların günahlarının bağışlanması için dua edilebilir. Ölüye Kuran okumak, tebliğ yapmak değildir.

Ölülere Kuran okumak - Bumudin/24.04.2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?