Kuran müslümanlığı hakkında bilgiler

Ümmilik okuma yazma bilmemek değildir!



Soru: Ümmilik nedir? Peygamberimiz Hz. Muhammed'in ümmi olduğunu ve okuma yazma bilmediğini söylüyorlar. Koskoca peygamber nasıl okuma yazma bilmez? Bu konudaki ayetleri nasıl anlamalıyız?

Cevap: Ümmilik kuran kavramlarında biridir. Ümmi; Annesinden doğduğu gibi saf demektir. Kuran'a göre ümmilik; Kutsal kitabı bilmeyenler, kitap ehlinden olmayanlar, ilim öğrenmemiş kişi demektir. Ümmiliğin okuma yazma bilmemekle alakası yoktur. Peygamberin okumayı yazmayı bilmediğini söyleyenler, ''Hz. Muhammed okuma yazma bilmiyorken nasıl kuranı kendisi yazsın'' demek için uydurulmuştur. Bunu diyenler ''kendisi yazmadı vahiy katipleri yazıyordu'' diyerek kendilerini çürütürler. Hem ''okuma yazma bilmiyordu, bu yüzden kendisi uydurmadı, Kuran vahiydir'' derler hem de ''vahyi kendisi yazmadı vahiy katiplerine yazdırdı'' derler. O zaman kendisi uydurmuş da olabilir, Kuran'ı uydurmak için okuma yazma bilmeye gerek yoktur. Şiir söyleyip Allah'tan gelmiş gibi lanse edebilir ve katiplere yazdırabilir. Yani Hz. Muhammed'in okuma yazma bilmemesi tamamen zanna dayalı bir iddiadır. Kuran'a göre ümmilik eğitim görmemiş, kitaplarları karıştırmamış cahil kişidir. Ümmilik ayetleri şunlardır.

 Ayet: Onlardan bir kısmı ümmidir. Kitabı bilmezler; (bildikleri) bir sürü asılsız şeylerden başkası değildir ve yalnızca zannederler. (Bakara Suresi 78)

Bu ayet ümmiliğin ne olduğu ortaya koymaktadır. ''Onların çoğu ümmidir, kitabı bilmezler'' cümlesi ilim tahsil etmemiş kişilerin ümmi olduğunu bildirir. Günümüzde hiç Kuran okumadan müslümanım diyenler de ümmi'dir. Tıpkı ayette belirtildiği gibi bildikleri bir sürü asılsız zanna dayalı şeylerdir. Kuran okuyup ayetler üzerinde düşününce ümmilikten kurtulmuş olurlar.

Ayet: Sen daha önce kitap okumuyordun ve elinle yazmıyordun. Öyle yapsaydın bâtıl ehli iyice şüphelenirdi.  (Ankebut Suresi 48)

Bu ayette yine Hz. Muhammed'in Kuran vahyedilmeden önce kitap okumadığı, yazarlık yapmadığı, entellektüel bilgisi olmadığı, medrese eğitimi gibi dini bilgiler görmediği, hahamlardan ve rahiplerden veya büyücülerden ders almadığı haber verilmiştir. Eğer Hz. Muhammed gençliğinde kitaplar ile haşır neşir olsaydı, kütüphanelerden çıkmasaydı o zaman müşrikler vahiyden iyice şüphelenip oradan buradan derlendiğini iddia edeceklerdi.''Nasıl olsa gençliği ilim meclislerinde geçti, şimdi ulema oldu ve bize yeni kitap yazıyor'' diyeceklerdi. Nitekim, bazen ayet inmediğinde ''kendin düzüp uydur'' diyerek alay ediyorlardı:  ''Onlara bir ayet getirmediğin zaman: ''ordan burdan derlesene'' dediler. Deki: Ben ancak rabbimden vahyedilene tabi olurum. Bu basiretler, rabbinizden gelen hidayettir. Mümin bir kavim için rahmettir. (Araf Suresi 203)

Ayet: Artık seninle tartışırlarsa o zaman de ki: ''Ben yüzümü Allah'a çevirdim, bana tâbi olanlar da'' Ve deki onlara: ''Kitap verilenler ve ümmiler, siz de teslim oldunuz mu?'' Eğer selamete gelirlerse o zaman hidayeti bulmuş olurlar, eğer dönüp giderlerse sana düşen ancak ulaştırmaktır. Allah kullarını görendir. (Ali imran suresi 20)

Bu ayette Hz. Muhammed kitap ehlini islam'a davet etmektedir. Tahrif ettikleri dinlerini bırakıp Kuran'a tâbi olmalarını istemiştir. Bunu yaparken ''Ey kitap verilenler ve ümmiler'' diyerek hem önceki kutsal kitabı bilen âlimlerin hem de kutsal kitabını okumamış cahil kişilerin Allah'a teslim olup olmayacağını sormuştur. Eğer kabul etmeyip giderlerse Hz. Muhammed'in görevi ancak bu vahyi onlara eriştirmek/duyurmaktır.

Ayet: O ki, kendilerinden olan ümmi bir resul gönderdi, onlara ayetleri tilavet ediyor ve temize çıkarıyor. Kitabı ve hikmet'i öğretiyor. Daha önce onlar gerçekten apaçık dalalet içinde kalmışlardı. (Cuma suresi 2)

Bu ayette Hz. Muhammed'in içlerinden seçilmiş bir resul olduğu, ümmi olduğu yani kitap bilmediği  bu yüzden kavmine doğru bilgi veremediği anlatılıyor. Daha önce dalalet içinde onlan insanlara kuran okunduğu zaman hurafelerden ve bidat'lerden kurtulup temize çıkıyorlardı.

Sonuç: Ayetlere bakıldığı zaman ümmiliğin okuma yazma ile ilgili bir kavram olmadığı görülmektedir. Hem üstün zekalı Hz. Muhammed, arap harflerini öğrenemeyecek kadar hafızası zayıf birisi değildi.

Ümmilik nedir - Bumudin/12.06.2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?