Soru: Tagut nedir? Tagut'u red etmeden müslüman olunmaz diyenler var. Bu kelime Kuran'da geçiyor mu yoksa bazı gurupların ötekileştirmek için kullandığı tabir mi?
Cevap: Tagut, Kuran kavramlarından biridir. Tagut; batıl ideolojilerin, batıl hükümlerin, yanlışa çağıranların genel adıdır. Örneğin; Allah'ın yasakladığı şeyleri hoş göstermek, Allah'ın serbest bıraktığını yasaklamak, Allah'ın indirdiğini hakem yapmamak, din adına uydurulan hükümleri savunmak, medyum-büyücü-falcı meslekleri tagutluktur. Kuran'da tagut'un inkâr edilip Allah'a iman edilmesi gerektiği anlatılmıştır. Tagut ayetleri şunlardır.
Ayet: Dinde tiksindirme/zorlama yoktur. Rüşd yolu ve gayy yolu beyan edildi. Artık kim tagutu (haddi aşanları) inkâr ederse ve Allah'a iman ederse o zaman kopmayacak sağlam bir kulpa tutunmuştur. Ve Allah (herşeyi) işitendir bilendir. (Bakara Suresi 256)
Bu ayette, Tagut'u red ettikten sonra Allah'a iman etmek gerektiği yani Allah'ın istediği şekilde iman ve amel etmek gerektiği bildirilmiştir. Firavun ''Ben sizin yüce rabbinizim''(Naziyat/24) dediği zaman Allah'ın indirdiği umurumda değil benim yolumu izleyeceksiniz demiş ve tagut olmuştur. İsrailoğulları Firavun'un bu sözüne karşı çıktıkları zaman Tagut'u inkâr etmiş olacaklardı. Hz. Musa'nın getirdiği Tevrat'a uydukları zaman ise Allah'a iman etmiş olacaklardı. Firavun'un gösterdiği yolda yürümedikleri zaman Tagut'u inkâr etmiş oldular. Bu örnek, hem rab kelimesinin hem de tagutluğun ne olduğunu çok güzel açıklamaktadır. (bk: Rab ve ilah kavramları)
Ayet: Allah iman edenlerin velisi'dir, onları karanlıktan nur'a çıkarır. Kafirlerin velisi ise taguttur, onları nurdan karanlığa çeker. İşte onlar ateş ashabı'dır, orada devamlı kalacaklar. (Bakara Suresi, 257)
Bu ayette, tagut'a uyanların aydınlıktan karanlığa çekildiği haber verilmiştir. Yani; düşünce yapısı, konuşma yapısı, iç dünyası gibi konularda bozukluk meydana geleceği bildirilmiştir. Allah'ı dost edinenler ise karanlıktan aydınlığa çıkar. Zihin dünyasını ayetler ile şekillendirir, güzel düşünür, hikmetli konuşur, aklı ve bilinç düzeyi artar, hayata daha olgun bakar. Böylece karanlıktan aydınlığa çıkar ve eski hayatında ne kadar cahil olduğunu, ne kadar karanlıkta olduğunu fark eder.
Ayet: Sana indirilene ve senden önce indirilene iman ettiğini zannedenleri görmedin mi? Tagut'u inkâr etmekle emrolundukları halde onu hakem yapmak istiyorlar. (cin)Şeytan ise onları uzak bir dalalete düşürmek istiyor. (Nisa suresi 60)
Bu ayette, Kuran'a ve daha önce indirilen kitaplara iman ettiğini söyleyen ama Tagut'un hükümlerini hakem yapmak isteyenlerden bahsedilmiştir. Tagut'u red etmekle emrolunduğu halde red etmeyip, bizzat tagut'un hükümlerini isteyenlerin aslında Kuran'a iman etmediği haber verilmiştir. Elhamdulillah müslümanız sözü sadece bir iddia'dır. Allah'ın istediği şekilde iman ve amel edenler müslüman olur. Haddi aşanların yani Allah'ın indirdiği ilahi hükümleri kaldıran, beşeri hükümler getiren kişilerin hüküm vermesini istemek Tagut'a kulluk etmektir. Ayetin sonunda ise; şeytan'ın bu yöntemle insanları dalalete düşürmek istediği, ilahi hükümleri kaldıranların, ilahi hükümleri hakem yapmak istemeyenlerin derin bir dalalete düşeceği beyan ediliyor. Allah hem yaratmada hem de emretmede kendisini tek merci olarak göstermektedir. ''...Yaratma ve emir O’nun değil mi? Âlemlerin Rabbi mübarektir, şanı yücedir.''(Araf suresi 54)
Ayet: Kitaptan kendilerine pay verilen kimseleri görmedin mi? Cibte (batıl idelojilere) ve tâguta (haddi aşanlara) inanıyorlar ve inkâr eden kimseler için de, “Bunlar îmân eden kimselerden daha doğru bir yoldadır.” diyorlar. İşte onlar, Allah'ın lânetledikleridir ve Allah kimi lânetlerse, artık onun için asla bir yardımcı bulamazsın.(Nisa suresi 51,52)
Bu ayette, kendilerine kitap gönderilen ama onu terk etmiş olanlardan bahsedilmiştir. O kadar hurafeye batmışlardır ki doğruyu gösterenleri sapık ilan edip yanlışa çağıranları doğru sanmaktadırlar. Kutsal kitabı küçük görüp inkârcı idelojileri savunurlar ve haddi aşanları yani onları saptıranları rab edinirler.
Ayet: İman edenler Allah yolunda savaşırlar. Kafirler ise tagut yolunda savaşırlar. Öyleyse siz şeytan evliyası ile savaşın. Muhakkak ki şeytan'ın hilesi zayıftır. (Nisa suresi 76)
Bu ayette, mü'minlerin Allah yolunda cihad ettiğinden yani iyiliği emredip kötülüğü yasaklamak, zalimlere karşı çıkmak, zulüm görenleri kurtarmak gibi hayırlı amelleri yapanlar haddi aşanlara karşı savaşmış ve Tagut'u inkâr etmiş olurlar. Kafirler ise bu güzel amelleri bırakıp zalimleri savunur. Örneğin kafirler; kendi ülkesi dışında zulüm gören insanlardan rahatsız olmazlar, bana dokunmayan yılan bin yaşasın mantığını savunurlar, kendi başlarının çaresine baksınlar derler, hatta kendi ülkesinde yaşayan müslümanların zarar görmesini isterler. Müslümanların zarar görmesi için ins şeytanlar ile iş birliği yaparlar. Sırf ilahi hükümler yayılmasın diye Allah'ın yasakladığı ne kadar şey varsa hepsinin reklamını yapıp yaygınlaştırmaya çalışırlar.
Ayet: Ve namaza çağırdığınız (ezan okuduğunuz) zaman, onu oyun ve alay konusu edindiler. Bu, onların akıl etmeyen bir kavim olmaları sebebiyledir. Onlara şöyle söyle: “Ey Kitap ehli! Bizi, sadece Allah’a, bize indirilene ve daha önce indirilene îmân etmemizden dolayı mı beğenmiyorsunuz? Ve muhakkak ki sizin çoğunuz fâsıklarsınız.”De ki; “Bundan daha şerli olup, Allah’ın katında kesinleşmiş olan cezayı, size haber vereyim mi? Onlar, Allah’ın lanetlediği ve gadap duyduğu ve onlardan maymunlar, domuzlar yaptığı ve tâguta kul ettiği kimselerdir. İşte onlar, mekânı en kötü olanlar ve sevvâ edilmiş yoldan en çok sapanlardır.”(Maide suresi 58,59,60)
Bu ayette, namaz kılanlarla alay edenlere peygamberimizin verdiği cevaptan bahsedilmiştir. Ona bu cevabı verdiren Allah'tır ve bu cümleler peygamberin ağzından çıkan hadislerdir. Ayetteki ''onlardan maymunlar, domuzlar yaptığı ve tâguta kul ettiği kimselerdir.'' cümlesi ilahi hükümleri beğenmeyenlerin maymunlaştığı yani herşeyi şamata ve alaya alan karaktersiz insanlar oldukları, domuzlaştığı yani pislik içinde yüzdüklerini, taguta kulluk ettiklerini yani beşeri hükümleri benimsediklerini haber vermektedir. Allah'ın indirdiğine uymayanlar maymunlaşır, domuzlaşır ve tagut'a kulluk eder.
Ayet: Andolsun ki bütün ümmetlere bir resul gönderdik, Allah'a kul olsunlar, taguttan kaçınsınlar diye. Bazılarını (dileyenleri) Allah hidayete erdirdi bazılarına ise dalalet hak oldu. Yeryüzünde gezin ve bakın, yalanlayanların akıbeti nasıl olmuş. (Nahl suresi 36)
Bu ayette, her topluma resul gönderildiği yani ilahi hükümleri haber veren, tagut hükümlerini terk etmek gerektiğini haber veren, Allah'a davet eden elçiler olduğu haber verilmiştir. Onları yalanlayanlar ise sonunda farklı şekillerde yok olmuşlardır. Bazıları yanardağ patlaması ile, bazıları şiddetli depremler ile, bazıları da boğularak helak olmuştur.
Ayet: O kimseler ki tagut'a kulluk etmekten kaçınırlar ve Allah'a yönelirler. Onlar için müjde vardır öyleyse kullarıma müjdele. (Zumer suresi 17)
Bu ayette, Tagut'a yani haddini aşanlara uymayıp ilahi emirlere uyanlara cennet müjdesi verilmiştir. Haddi aşanlara örnek olarak; rivayetleri vahiy ilan edip dine ilave yapanlar, dini hevasına uydurup ibadetleri kaldıranlar, ilahi emirleri beğenmeyip beşeri hüküm isteyenler, müslümanların zarara uğramasını isteyenler, Allah'ın yasakladığı şeyleri güzel gösterip özendirmeye çalışanlar, ahlaksızlığın yayılmasını isteyenler, kendini cennetlik ilan edip şefaat sözü veren din adamlar vb. sayılabilir.
Tagut Nedir - Bumudin/11.06.2018
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?