Kuran müslümanlığı hakkında bilgiler

Kadir Gecesi Nedir?

Soru: Kadir gecesi ramazan ayında bir gece midir yoksa Kuranı anlayarak okuduğumuz gün müdür? Sürekli Kurana çağıran hocalar ''Kuranı anlayarak okuduğumuz gün kadir gecemizdir'' demeye başladı. Onca yıl dini araştıran insanların böyle söylemesi kafamı karıştırdı. Siz ne diyorsunuz bu konuda?

Cevap: Kadir gecesiyle ilgili ayetlere baktığımız zaman; Ramazan ayında saklı bir gece olduğunu, hikmetli işlerin pay edildiğini, meleklerin Allah’tan aldıkları emirle yeryüzüne indiklerini, tan yeri ağarana kadar selamet olduğunu, Kuran’ın kadr gecesinde inmeye başladığını görürüz.

"Kuranı anlayarak okuduğumuz gün kadir gecemizdir" diyenler kendi yorumunu din edinerek olayı çarpıtırlar. Gözden kaçırdıkları nokta şudur: Kuran inmeye başladığı için o geceye kadir gecesi denmemiş, kadir gecesi zaten mübarek olduğu için Kuran o gecede inmeye başlamıştır. Bu detayı anlamak için şu ayetler yeterlidir;

"Şüphesiz onu mübarek bir gecede indirdik." (Duhan 3)

"Şüphesiz onu kadr gecesinde indirdik." (97:1)

"Ramazan ayı ki; insanlar için bir rehber, hak ve batılı ayıran, hidayetten deliller getiren Kuran onda indirildi..." (2:185)


Kadir gecesi mübarek bir gecedir. Kuran bu mubarek gecede inmeye başlamıştır. Peki kadir gecesinde ne olur? Kadir gecesi niçin mubarektir? Konuyla ilgili ayetleri okumaya devam edelim.

Kadir gecesini mübarek yapan şey, o gece hikmetli işlerin pay edilmesidir.

"Şüphesiz onu mübarek bir gecede indirdik. Çünkü biz uyaranlarız. Bütün hikmetli işler onda taksim edilir. Emirler katımızdandır, çünkü gönderenleriz. Rabbinden rahmet olarak. Şüphesiz O işitendir, bilendir." (44: 3-6)


Mahiyetini bilmediğimiz hikmetli işlerin ayırt edildiği bu gecede melekler yeryüzüne inerler. Tan yeri ağarana kadar selamet/esenlik olur.

"Şüphesiz onu kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi nedir bilir misin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve ruh, onda rablerinin izniyle bütün işler için peş peşe inerler. O, fecr doğana kadar bir selamettir." (97: 1-6)


Buraya kadar anladığımız şey: Kadir gecesinde hikmetli işler pay edilir, melekler inerler, şafak vaktine kadar sürer, kadir gecesi ramazan ayında saklıdır.

Kadir gecesi ramazan ayındadır lakin kaçıncı gününde olduğu ise bilinçli olarak gizlenmiştir çünkü rabbimiz, ramazan ayı gecelerini ibadetle geçirmemizi istemektedir. Resulullah da ramazan ayının son on gününde itikafa girerek kadir gecesinin ne zaman olduğuna işaret etmiştir.

Âişe’den rivayete göre Resulullah, Ramazan ayının son on gününde itikaf edeceği yere çekilir ve ‘’Kadir gecesini Ramazanın son on gününde arayın” derdi. (Tirmizi: 6/Oruç, Bab: 72, No: 792)

Resulullah ramazandan son on günde itikafa girerdi. Bu adeti Allah onu vefat ettirene kadar devam etti. Ondan sonra zevceleri de itikaf etti. (Müslim, 14/Kitabul İtikaf, Bab 1, no: 5)

..“Kadir gecesini ramazan ayının son on günün dokuzunda, yedisinde, beşinde ve üçünde veya son gecede arayın.” (Tirmizi: 6/Oruç, Bab: 72, No 794)


İtikaf; Köşesine çekilmek, bir şeye devam etmek, ibadetle meşkul olmak anlamlarına gelir, ayetle sabit olan peygamber sünnetidir: "...Mescidlerde itikafta iken (geceleri de) onlara temas etmeyin. Bu Allah’ın sınırıdır öyleyse ona yaklaşmayın. İşte böyle, Allah ayetlerini insanlar için beyan ediyor. Umulur ki takvalı olurlar." (2:187) ayetinde ramazan ayında itikafa girenlere cinselliğin haram olduğuna dikkat çekilir. Hac ibadeti yaparken de cinsellik yasak olur. (2:197) Bu kurallar İbrahim peygambere de öğretilmiş, o günden beri devam etmiştir. (2:125) Son nebi de atası İbrahim’e indirilen hükümleri hatırlatmıştır.(22:78)

Kurancı geçinen hocaların hezeyanları!

Şimdi kadir gecesiyle ilgili yeni yorumları, yeni iddiaları inceleyelim. Kurancı geçinen hocalar kendilerince yeni yorumlar getirmekte, "Kuranı anlayarak okuduğun gün kadir gecesidir" diyerek alakasız yorum getirmekte ve yukarıda gördüğümüz ayetleri gizlemektedir.

Mustafa İslamoğlu şöyle demiştir: "Yani kadir gecesi şudur: Ayetin sana nazil olduğu gecedir. Hayatına, akleden kalbine nazil olduğu gecedir. Bir pasaj aldın ve dedin ki ''Ben tekasür suresini bilmezdim, ezberimde ama idrak etmemiştim.''Nuzulün anlamı ''Bir şeyin idrak edilebilirler evrenine girmesidir'' İşte bizim için de geçerli, idrak edebildiğiniz gün nazil olmuştur size, yoksa o nazil olmuş orada duruyor, orada durmasının hiç kimseye faydası yok ki, bulunmamış hazinenin kime ne faydası var. Hazine burda ama sizin idrak aleminize girmemiş, algı dünyanızda yeri yok. İşte kadir gecesi nedir sorusunun cevabı orata çıktı, kadir gecesi Kurandan bir ayetin bir surenin, bir pasajın senin hayatına, akleden kalbine indiği gündür, gecedir, aydır, yıldır neyse. Sayısız kadir gecen olabilir. Hatta bir ayetin farklı farklı anlamlarıyla indiği kadir gecelerin olabilir. Onun için bazı insanlar vardır ki ömründe hiç kadir gecesi olmamıştır." (01.07.2017 Hilal Tv, İftar Saati Programı)

İslamoğlu, kadir gecesinde Kuran'ın inmesini öne sürerek, anlayarak okuduğun gün kadir gecendir demektedir. 2017 yılında dile getirdiği bu iddiasını 2019 yılında şöyle devam ettirmiştir: ''Hangi gecenin Kadir gecesi olduğuna siz karar vereceksiniz. Kur’an’ın sizin zihninize ve hayatınıza indiği gece sizin Kadir gecenizdir!'' (İnstagram: @mustafaislamogl, 31 mayıs 2019 Cuma)

Mehmet Okuyan şöyle demiştir: "Biz onun bir gece değil, başka bir şey söylemiştik. Dedik ki "kadir gecesi esasında kıymetini vahiyden alır. Vahiyle insan oğlu ne zaman buluşuyorsa onun kadri o zamanla alakalıdır." (Habertürk Tv, Öteki Gündem, 02.06.2017) "Kandillerde bana mesaj gönderiyorlar, göndermeyin yav. İstemiyorum böyle şeyler ya. "Kandilin mübarek olsun" diyorlar, olmasın. Kandil yok, ne kandili ya. Kutsal gecemi? Kadir gecesi, tamam. Onu kutsal yapan ney? İçinde Kuran'ın indirilmesidir. Senin Kuran ile buluştuğun her an kadrindir. [Çay Tv, 07.04.2018, https://youtu.be/sPE1AjcY1WM?t=3630]

Mehmet Okuyan da İslamoğluyla aynı şeyi söylemektedir. Kadir gecesinin Ramazan ayında olduğunu gizleyerek ''Vahiyle buluştuğun gündür kadir gecesi'' demektedir.

Caner Taslaman şöyle demiştir: Bende şöyle anlıyorum: İçinde vahyin olduğu, Allah ile bağlantının kurulduğu bir gece, Allah ile o bağlantının olmadığı bir ömre de bedel. Ondanda daha önemlidir, ondan daha hayırlıdır şeklinde bir mana geliyor aklıma. (TV360: Açelya ile Gülümse Hayata, 21 Haz 2017, https://youtu.be/D1J748oyRP0?t=230 )

Felsefeci Caner Taslaman da İslamoğlu ve Okuyan hocaları gibi kadir gecesinin ramazan ayında olduğunu gizlemiştir.

İnsanların Kuran öğrenmek için dinlediği hocalar, "Ramazan ayında bir gecedir" diyerek ilgili ayetleri okumak yerine lafı evirip çevirip kendi yorumlarını din olarak sunmaktalar. Anlayarak okuduğun gün kadir gecesiymiş de, Kuranla tanışmak bir ömre bedelmiş de. Evet bunlar büyük dönüm noktaları lakin konumuz bir Kuran kavramı olan kadir gecesi.

Konumuz kadir gecesi ise Duhan 3, Kadr 1, Bakara 185 ayetleri sırayla okursunuz, susarsınız. Hocalık kendin susup Allahı konuşturmaktır, Allahı susturup kendin konuşmak değil.

Sonuç: Kadir gecesi mubarektir, hikmetli işler taksim edilir, melekler iner, tan yeri ağarana kadar sürer, Kuranın da inmeye başladığı gecedir, Ramazan ayında saklıdır. Kadir gecesinde okunacak tespihat örnekleri için Dereceleri yükselten dualar yazımızı okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?