Kuran müslümanlığı hakkında bilgiler

Sigara içmek haram mıdır mekruh mudur?

sigara
Parasını el alır, dumanını yel alır. Bilin bakalım bu nedir? Evet sigara.

Sigara içmek haram mıdır mekruh mudur sorusu gündeme geldi. Öyleyse bu konuda bakış açımızın nasıl olması gerektiğini öğrenme vakti gelmiştir. Haram nedir, mekruh nedir bilelim ki yeri geldiğinde öyle değil böyle diyebilelim ve eş, dost, akraba yanında bu konudaki delilleri sunabilelim.

Haram kelimesinin Türkçesi yasak demektir. Bir şeyin dinde yasak olması için Allah tarafından yasak edilmiş olması gerekir. Örneğin domuz eti, sarhoş eden içkiler, zina, kumar, leş, kan, Allahtan gayrısı için kurban kesmek haramdır çünkü yüce Allah ayetle yasaklamıştır. Peki sigara haram mıdır? Sigara hakkındaki hüküm nedir?

Haram ve helal, Mekruh ve mübah, sevap ve günah gibi konuları anlamak için şöyle düşünebiliriz: Bir şey kutsal kitabımızda direk yasaklanmış ve kötü tanımlanmış ise haramdır. Bu haramı işleyenler günah kazanır, bu günahı işlemekten kaçınanlar sevap kazanır. Bir şey kutsal kitabımızda haram olarak geçmediği halde sağlığa zararlıysa mekruhtur.

Sigara konusunu tıpkı midye gibi sağlığa zararlı olması bakımından mekruh diyebiliriz. Mekruh kelimesinin Türkçesi beğenilmeyen, hoş karşılanmayan şey demektir. Sigara içmek sağlığa zararlı olduğu için herkes tarafından kerih görülür ama bağımlılık yaptığı için bırakmakta zorluk çekilir.

Dinimizde sigara içmenin hükmü mekruhtur, eğer haram olsaydı yapıldığında büyük günah işlenmiş olurdu. Domuz etini gayri Müslimlerin yemesi gibi sigarayı da sadece gayrimüslimler içebilirdi, Müslümanlar ise günah ama içiyoruz işte diyerek kendini avuturdu. Kimse günah ama içiyoruz demediğine göre sigara içmenin haram olmadığını ama mekruh olduğunu herkes bilmektedir.

Dumanını yel alan parasını el alan sigara illeti hem ciğerlere hem cebimize zararlıdır. Günlük 1 paket sigara içen kişi 15 liradan hesaplarsak ayda 450 TL, yılda 5.400 TL harcamaktadır. Bıraktığında 5.400 lira cebine kalmaktadır. Bu tasarruf ile altın almak, hisse senedi almak, ailesiyle tatile gitmek, fakir bir çocuğu giydirmek gibi maddi ve manevi geri dönüşü olan yatırımlar yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?