Kuran müslümanlığı hakkında bilgiler

İslam'ın Gerçek Şartları

Gelenek dininde İslam'ın şartı olarak kabul edilen maddeler (1- Kelime-i Şehadet getirmek 2- Namaz kılmak 3- Oruç tutmak 4- Zekat vermek 5- Hacca gitmek) aslında müslüman olmanın şartı değil, ibadetlerin şartıdır. İslam'ı ibadetle sınırlayıp diğer önemli konuları islamın şartları arasında saymamak büyük hatadır.

İslam'ın şartları nedir diye Kuran'a baktığımızda ise beşten fazla maddeyle karşılaşırız.

Kuran'a Göre İslam'ın Şartları


1- Öldürmeyeceksin

Maide Suresi 32: ..Kim bir kişiyi, bir kişi karşılığında olmaksızın veya yeryüzünde bir fesata karşılık olmaksızın öldürürse, muhakkak ki o bütün insanları öldürmüş gibidir...

2- Çalmayacaksın

Maide Suresi 38: Hırsız erkekle hırsız kadının yaptıklarına karşılık, Allah tarafından ibret verici bir ceza olması için ellerini kesin. Allah yücedir, hakimdir.

3- Dedikodu yapmayacaksın

Hucurat Suresi 12: Ey iman edenler! Zandan çok sakının. Muhakkak ki bazı zanlar günahtır. Ve tecessüs etmeyin (merak edip insanların hatalarını araştırmayın). Sizin bir kısmınız diğerlerinin dedikodusunu yapmasın. Hiç sizden biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? Elbette ondan tiksinirsiniz. Ve Allah’a karşı takva sahibi olunuz. Muhakkak ki Allah, tövbeleri kabul eden ve Rahîm olandır.

Humeze Suresi 1:Arkadan çekiştirmeyi ve kaş-gözle alay etmeyi alışkanlık haline getirenlerin hepsinin vay haline!

4- Faiz yemeyeceksin,

Bakara Suresi 275: Faiz (riba) yiyenler, ancak şeytan çarpmış olanın kalkışı gibi, çarpılmış olmaktan başka (bir tarzda) kalkmazlar. Bu, onların: "Alım-satım da ancak faiz gibidir" demelerinden dolayıdır. Oysa Allah, alışverişi helal, faizi haram kılmıştır. Kime Rabbinden bir öğüt gelir de (faize) bir son verirse, artık geçmişi kendisine, işi de Allah'a aittir. Kim (faize) geri dönerse, artık onlar ateşin halkıdır, orada sürekli kalacaklardır.

5- Zina etmeyeceksin, 

İsra suresi 32: Ve zinaya yaklaşmayın! Çünkü o, hayasızlıktır ve kötü bir yoldur.

6- Lut kavmi gibi olmayacaksın 

Neml Suresi 55: Siz, gerçekten kadınlar yerine erkeklere mi şehvetle geliyorsunuz? Hayır, siz cahil bir kavimsiniz.

7- Mal biriktirip cimrilik etmeyeceksin,

Humeze 2: O ki, malı toplardı ve onu, tekrar tekrar sayardı. 3: Malının onu ebedî kılacağını sanıyor. 4: Hayır, o mutlaka hutameye (tutuşturulmuş ateşe) atılacak.

8- Allah'tan başkasını yüceltmeyeceksin, 

Tevbe suresi 31: Onlar, ahbarları (dîn adamlarını) ve ruhbanları (rahipleri) ve Meryem oğlu Mesih’i Allah’tan başka Rab’ler edindiler. Tek bir ilâha kul olmalarından başka bir şeyle emrolunmadılar. O’ndan başka ilâh yoktur. (Onların) şirk koştukları şeylerden O (Allah), münezzehtir.

Fatiha suresi 5: Yalnız sana kulluk eder yalnız senden yardım isteriz.

9- İbadetlere devam edeceksin,

Hacc Suresi 78: Öyleyse namazı ikame edin (kılın), zekâtı verin, Allah’a sarılın  O, sizin Mevlâ’nız. ne güzel Mevlâ (dost) ve ne güzel yardımcı.

Tevbe suresi 112: Tövbe edenleri, (Allah’a) kul olanları, hamdedenleri, oruç tutanları veya seyahat edenleri (Allah yolunda hicret edenleri, savaşmak için veya Allah’ın adını yüceltmek, dînini kuvvetlendirmek için, Allah yolunda hizmet için, ilim tahsil etmek için yurtlarından çıkanları, Allah’a ulaştırmak için ruhlarını yola çıkaranları, yeryüzünde ibretle gezip tefekkür edenleri); rükû ve secde edenleri, ma’rufla emredenleri, münkerden nehyedenleri (yasaklayanları), Allah’ın hudutlarını muhafaza edenleri ve mü’minleri müjdele!

10-Aklını kullanacaksın.

Yunus Suresi 100: Ve (Allah), akıl etmeyen kimselerin üzerine pislik yağdırır.

11- Adaletli olacaksın

Maide suresi 8: Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutan, adaletle şahitlik eden kimseler olun. Bir topluluğa olan öfkeniz sizi adaletten ayrılmaya yöneltmesin. Adaletli davranın; bu takvaya daha yakındır. Allah'a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah sizin işlediklerinizden haberdardır.

12- Güzel konuşacaksın

İsra suresi 53: Kullarıma, sözün en güzel olanını söylemelerini söyle. Çünkü şeytan aralarını açıp bozmaktadır. Şüphesiz şeytan insanın açıkça bir düşmanıdır.

13- İyiliği başa kakmayacaksın

Bakara suresi 264: Ey iman edenler, Allah'a ve ahiret gününe inanmayıp, insanlara karşı gösteriş olsun diye malını infak eden gibi minnet ve eziyet ederek sadakalarınızı geçersiz kılmayın. Böylesinin durumu, üzerinde toprak bulunan bir kayanın durumuna benzer; üzerine sağnak bir yağmur düştü mü, onu çırılçıplak bırakıverir. Onlar kazandıklarından hiç bir şeye güç yetiremez (elde edemez)ler. Allah, kâfirler topluluğuna hidayet vermez.

14- Hak yemeyeceksin

Bakara Suresi 188: Ve birbirinizin mallarınızı aranızda bâtıl ile (haksızlıkla) yemeyin.Ve insanların mallarından bir kısmını, bildiğiniz halde günahla yemeniz için, onu hakimlere (rüşvet olarak) vermeyin.

15- Sadaka vereceksin

Tevbe Suresi 60: Muhakkak ki; sadaka, Allah’tan bir farz olarak fakirler ve miskinler (yoksullar) ve memurlar (zekât toplayıcılar) içindir. Ve kalpleri (İslâm’a) ısındırılacak olanlara ve kölelere (harcamaya) ve borçlulara ve Allah yolunda (olanlara) ve yolculara aittir. Ve Allah, bilendir, hüküm sahibidir.

16- Kibirli olmayacaksın

Nisa Suresi 36: Ve Allah'a kul olun. O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ve ana-babaya, akrabaya, yetimlere, miskinlere, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolda kalmışa ve elinizin altında sahip olduklarınıza (işçi, hizmetçi) ihsanla davranın. Muhakkak ki Allah, kibirli olan ve övünen kimseleri sevmez.

17- Haramlardan uzak duracaksın

Enam Suresi 145: De ki: "Bana vahyolunanlar içinde, bu haram dediklerinizi yiyecek birine yasaklanmış bir şey bulamıyorum. Yalnız şunlardan biri olursa başka: leş, akıtılmış kan, domuz eti -ki o bir pisliktir- Allah'tan başkası adına boğazlanmış bir murdar." Iztırar haline düşen, başkasının hakkına dokunmamak, zorunluluk sınırını da aşmamak şartıyla bunlardan yiyebilir. Çünkü senin Rabbin çok bağışlayıcı, çok merhametlidir.

18- Aklı örten içeceklerden uzak duracaksın

Maide suresi 90: Ey iman edenler! Ancak şarap, kumar, (tapmak için) dikilen taşlar ve fal okları, şeytanın işlerinden pis şeylerdir. Artık bunlardan kaçının. Umulur ki böylece siz felâha erersiniz.

19- Hacca gideceksin

Ali İmran Suresi 97: Orada apaçık ayetler (ve) İbrahim'in makamı vardır. Kim oraya girerse o güvenliktedir. Ona bir yol bulup güç yetirenlerin Ev'i haccetmesi Allah'ın insanlar üzerindeki hakkıdır. Kim de inkâr ederse, şüphesiz, Allah alemlere karşı muhtaç olmayandır.

20- Sözünde duracaksın!

Saff Suresi 2: Ey iman edenler! Yapmayacağınız şeyi niçin söylüyorsunuz? 3: Yapmayacağınız bir şeyi söylemeniz Allah’ın katında, büyük suç oldu.



3 yorum:

  1. Bunlar haramlardir mutlaka. Ama siz buna islamin şartları diyemezsiniz. Tabi yapmayacağız o ayrı bi konu, Ama hadis de Peygamberimiz aleyhisselam bize Islamın ve Inanın şartlarini söylüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Inanin değilde "Imanın" olacaktı.

      Sil
    2. Hadis'te söylenen şartlar peygamberin saydıkları değil. Çünkü ibadetleri sayıyor diğer önemli konuları saymıyor.

      Sil

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?