Kuran müslümanlığı hakkında bilgiler

Allah'ın resulündeki güzel örnek nedir?

İddia: Kuranda "Allah resulunde güzel örnek vardır" buyruluyor. Peygamberin örnekliğini nereden öğreneceğiz? Hadislerden öğreneceğiz. Onu görenlerin anlattığı şeylere itibar edeceğiz.

Cevap: Peygamberin güzel örnekliği Kuranda mevcuttur. Sadece son nebinin değil önceki nebilerin de güzel örnekliği hep Kurandadır. Ayrıca sadece Hz. Muhammed için değil Hz. İbrahim için de güzel örnek olduğu vurgulanmıştır. Eğer güzel örneği hadislerde arayacak isek Hz. İbrahimin güzel örnekliği için de onun hadislerini aramak gerekirdi. Halbuki kimse Hz. İbrahimde güzel örnek vardır ayetini görünce hadislere bakmayı düşünmez ama söz konusu son nebi olunca onu söylentilerde arayanlar çıkabilmektedir.

Şimdi "Andolsun ki, sizin için ve Allah’a ve ahiret gününe ulaşmayı dileyen ve Allah’ı çok zikredenler için, Allah’ın Resûl’ünde güzel bir örnek vardır." (Ahzab 21) ayetini anlamak için bağlantılı ayet arayalım. Bu bağlantılı ayet bize Kuranı tefsir edecek ve örnekliğin ney olduğunu açıklayacak.

Mumtehine 4: İbrahim ve beraberindekilerde sizin için güzel örnek vardır. Onlar kavimlerine ''Şüphesiz ki biz sizden ve Allah'ın peşisıra edindiğiniz mabutlarınızdan uzağız. Biz sizi inkâr ettik. Bizimle sizin aranızda siz tek Allah'a iman edinceye kadar ebediyyen düşmanlık ve buğz başladı. Ancak ibrahim babasına ''senin için mağfiret dileyeceğim, Allah'tan gelecek bir şeyi de önleye gücüm yetmez'' sözü başka. Rabbimiz! Sana tevekkül ettik, ve sana yöneldik, dönüş sanadır.

İşte güzel örneğin ne olduğunu açıklayan ayet. Müşriklerden yüz çevirmek, müşrikler için dua etmemek, müminlerle dost olmak gibi sosyal hayatımızı düzenleyen öğütler. Peygamberimiz de bu şekilde davranmış, medineye hicret ederek müşriklerden uzaklaşmıştır. Sonra ise hem evlilik, para kazanmak gibi dünyalık işlerine devam etmiş hem kabeyi putlardan temizlemek ve ibadet etmek gibi ahiret için çalışmaya devam etmiştir. İşte peygamberlerin güzel örnekliği bunlardır.

Eğer hadislerden peygamberin örnekliğini ararsanız karşınıza tiksinç şeyler çıkabilir. Mesela hayız kanlı bez ve köpek leşi atılan kuyudan su çekip abdest almak, çorbaya düşen sineği iyice bandırıp çorbayı içmeye devam etmek, bulaşıcı hastalık olmadığına inanmak, yemekten sonra yanınızdaki kişiye parmak yalatmak, kertenkele öldürüp sevap kazanmaya çalışmak, küçük çocuklarla gerdeğe girip pedofili olmak, taşlayarak öldürmek gibi peygamberle hiç alakası olmayan şeyler hadislerde sahih damgasıyla sunulmaktadır. Kime göre neye göre sahih? Oku: Hadislere bakışımız nasıl olmalı

21.05.2018 @Bumudin


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?