Soru: Kuran evrensel midir? Kuran'ın araplara yönelik hükümleri olduğunu ve modern çağa hitap etmediğini söyleyenlere nasıl cevap verebiliriz?
Cevap: Kuran'ın evrensel olmayan ayetleri de vardır elbet. Bazı ayetler sadece peygamber hayattayken veya onun vefatından 30 yıl sonrasını kapsar. Bu durum bütün Kuran'ın tarihsel olduğu anlamına gelmez. Örneğin ''...Allahın elçisini incitmeniz ve kendisinden sonra onun eşlerini nikahlamanız ebediyen olmaz. Çünkü bu Allah katında büyüktür.'' [33/ Ahzab 53] ayetinde peygamberimiz vefat ettikten sonra onun eşleriyle evlenmenin haram olduğu bildirilir. Günümüzde ise peygamber eşiyle evlenebilecek kimse yoktur çünkü aradan 1400 yıl geçmiştir. Bu ayetin tarihsel olduğu besbellidir. Bu şekilde sahabelere hitap eden ayetleri gösterip de bütün Kuranı tarihsel ilan etmek ancak islam düşmanlığını dışa vurmanın kibar bir yöntemidir. Bu hükmün Kuran'da geçme sebebi ise günümüzdeki insanlara sahabelerin davranışlarını öğretir, siyer bilgisi olarak görülebilir.
Kuran'da ''Ey iman edenler'' diyerek söze başlayan ''şunu şöyle yapmayın, bunu böyle yapmayın, öyle yapmanız sizin için daha hayırlıdır'' diyerek devam eden ayetler kıyamete kadar geçerlidir. İnsan her çağda benzer hislere sahip olduğu için kutsal kitaplar tarih boyunca ümmetlere ışık tutmuştur. Kuran da her çağa ışık tutmaya devam edecektir.
Ayrıca bir kutsal kitap yollamadan insanları imtihana çeken tanrı anlayışı kabul edilemez. Günahları, sevapları, cezaları, ibadetleri, ahireti detaylıca anlatması gerekir ki kıyamet gününde ''sizi imtihan için dünyaya gönderdim'' demesinin kanıtı olsun. Aksi halde dünyada yaşamış insanlar ''biz bundan habersizdik, bize bilgi gelmedi, hiç kimse bizi uyarmadı'' diyerek bahane sunabilirdi. Halbuki bahane sunmalarına engel olmak için tarih boyunca nebiler gönderildi. Nebilere şeriat hükümlerini bildiren kitaplar verildi. ''İnsanlar birtek ümmetti. Sonra Allah müjdeleyici ve uyarıcı olarak nebiler gönderdi. Onlarla birlikte, insanların ihtilaf ettiği konularda hüküm bildirsin diye hak kitaplar indirdi...'' [2/Bakara Suresi 213]
Eğer Kuran tarihsel ise ve araplara yönelik hükümler içeriyorsa modern çağa yönelik hükümler içeren yeni kitap gelmesi gerekirdi. Son kitap kutsal kitap Kuran olduğuna göre her çağa hitap etmesi gerekir. Mesela ''Onlara karşı gücünüzün yettiği kadar kuvvet ve besili atlar hazırlayın...'' [8/ Enfal 60] ayetindeki hüküm, 1400 yıl öncesinin savaş gücü olan atlardan bahsetse bile tarihsel değildir. Çünkü önemli olan caydırıcı savaş gücü hazırlamaktır. O dönemde at olur, günümüzde tank tüfek, uçak olur. İleride bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz silahlar olur. Bu ayette emredilen şey caydırıcı güç hazırlamaktır. Hiçbir şekilde tarihsel değildir.
İnsanlık geçmişte, günümüzde ve ileride yine aynı zaaflara, yine aynı güdülere, yine aynı zevklere sahip olacaktır. Bu yüzden ''Şirk işlemeyin, sadece Allah'a kulluk edin, hırsızlık yapmayın, zina etmeyin, masum insanları öldürmeyin, size yapılan zulmun benzeriyle ceza verin, sizinle savaşmayan insanlarla savaşmayın, faiz yemeyin, dünyaya zarar vermeyin, denizleri kirletmeyin'' tarzında ayetler bulunur. Bu hükümler kıyamete kadar yaşayacak olan insanların ortak yasasıdır. Her çağda bu hükümler geçerlidir. Öyleyse Kuran evrenseldir. Kıyamet koparken bile aciz insan neler olduğunu anlamayacak ve şöyle diyecektir: Ve insan dedi: buna ne oluyor? [99/ Zilzal 3] Demek ki kıyamete kadar insanlık aynı dünya hevesiyle yaşamaya devam edecek ve aynı hükümlerin muhatabı olacaktır.
Kuran'ın evrensel olduğuna dair diğer delil ise Tevrata uymayan yahudilerin peygamberimiz zamanında eleştirilmiş olmasıdır. Tevrat Kurandan çok önce inmiş ama aradan geçen yıllara rağmen tarihsel olmamıştır. Allah şöyle demiştir: ''İçinde Allah'ın hükmü bulunan tevrat yanlarında dururken seni nasıl hakem yapıyorlar? Sonra da bundan dönüyorlar. Onlar iman etmiş değiller.'' [5/ Maide 43] Şimdi tarihselcilere şunu soralım: Tevrat tarihsel olmadıysa Kuran niye tarihsel olsun? Kuran hükümleri nefsinize zor geliyor diye niye Allah'ın dinini modası geçmiş gibi gösteriyorsunuz?
Sonuç: Kuran'ın tümüyle tarihsel olduğunu söylemek bir müslümanın yapacağı şey değildir. Elbette bir kaç tane tarihsel ayet vardır lakin onlar da sağlam siyer bilgisi olarak yine işimize yarar. Geçmiş ümmetlerin olayların anlatılması ise sağlam tarih bilgisi olarak işimize yarar. Her ayet doğrudan veya dolaylı olarak dinimizin içeriğini oluşturur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?