Kuran müslümanlığı hakkında bilgiler

Ahiret hayatı sonsuz mudur?

Ahiret hayatı


Soru: Cennet ve cehennem sonsuz mudur yoksa uzun süre sonra yok olacak mı? Bazı hocalar ebediliğin sonsuzluk olmadığını söyleyerek ahiret hayatının da son bulacağını söylüyor. O zaman Allah’ın bizi yaratma amacı nedir? Önce yaratıp sonra yok edecekse bize haksızlık olmaz mı? Ben yok olmak istemiyorum.

Cevap: Cennet ve cehennemin sonsuz olmasını sorgulamadan önce insan ruhunun sonsuz olduğunu bilmemiz gerekir. Yani insanlar aslında ölümsüzdür, dünyada bir kere öldükten sonra sonsuz hayat başlar. (44:56) Bu yüzden cennet de cehennem de sonsuzdur.

Ahiret hayatı dünya hayatı gibi geçici değildir. Cennet de cehennem de sonsuza dek kalacaktır. Özellikle Hud suresinin 17-18.ayetleri gösterilerek "ahiretin de sonu gelecek" diyenler olabilmektedir. Lakin o ayette ''Ahiret sonsuzdur ama Allah dilerse onu da yok edebilir, yok etmeye gücü yeter’’ anlamına gelir. Aksi halde Allah vaadinden caymış olur ki bu mümkün değildir.

"Gökler ve yer devam ettikçe orada kalıcıdırlar. Rabbinin dilediği şey hariç. Kuşkusuz senin rabbin ne dilerse yapandır. Fakat mutlu kimseler artık cennettedir, onun içinde kalıcıdırlar gökler ve yer devam ettikçe. Rabbinin dilediği şey hariç. Kesintisi olmayan bağıştır."[Hud 107-108]


Hud 107.ayetinde kıyamet koptuktan sonra yeni gökler ve yer yaratılacağı, bu yeni evren kaldıkça cennetin ve cehennemin kalıcı olduğu bildirilmiştir. Fakat ''Allah isterse yeni evreni de yok eder, Allah dilediğini yapar'' denmiştir. Bu ifade ''Bir gün ahiret hayatını da yok edecek, hepiniz yok olacaksınız, toprak olup gideceksiniz’’ demek değildir. Allah dilediğini yapacak güçtedir anlamındadır.

Cehennemin sonsuz olması bazı ateistler tarafından ''sınırlı dünya hayatına sınırsız azap adalet mi'' sorusuyla eleştirilir. Bu düşünceyi mantıklı bulanlar ise çareyi cehennemin sonsuz olmadığını söylemekte bulmuştur. Allah ise ''..Düşünecek kişinin düşüneceği kadar süre vermedik mi?..'' (Fatır/37) buyurmuştur.

İster 60 yıl yaşayan insan olsun isterse 1000 yıl yaşayan insan olsun iman etmedikten sonra 100.000 yıl yaşasa bile ölümden sonra ki hayatının süresini etkilemez. Çünkü 1 milyon yıl bile yaşasa her günü küfürle geçirecekti. Hatta dünyaya ikinci kez gelseydi yine inkarcı olacaktı. (Bak: Enam 28) Örneğin Nuh peygamber 950 yıl tebliğ yapmıştır ama uzun ömürlü o nesil iman etmemiştir. Bu yüzden dünyada yaşama süresi ahiretteki azabını yada mükafatını etkilemez.

Cehennemin sonu olduğunu söyleyenler ''Halid'' ve ''Ebed'' kelimeleri üzerinden dillerini eğip bükerler. Ebed kelimesi dünya için kullanılıyor ise ''bundan böyle, kıyamete kadar, ölene kadar, fikrini değiştirene kadar, tövbe edene kadar'' anlamlarına gelir. Ahiret için kullanılıyor ise sonsuza kadar demektir çünkü ahirette ölüm yoktur. Örneğin ‘’.. ve onun zevcelerini ondan sonra nikahlamanız ebediyen olmaz..’’ (Ahzab suresi 53) ayetindeki ebed kelimesi ''yaşadığınız süre boyunca, ölene kadar'' demektir.

Halid kelimesi ise "Sürekli, daimi, baki, ölümsüz, sonsuz" gibi anlamlara gelir. Örneğin kasıtlı olarak bir mü'mini öldürenlerin sonsuza kadar cehennemde kalacağı bildirilmiştir. Çünkü Allah katında mü'minler çok değerlidir. Mü'min ölünce şehit olup cennete gitmektedir, kâfir ölünce leş olup cehenneme gitmektedir.

"Ve kim bir mü’mini kasıtlı olarak öldürürse artık onun cezası, içinde haliden (sürekli) kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, onu lanetlemiş ve ona büyük bir azap hazırlamıştır." [Nisa suresi 93]


Ahirette ölüm olmadığı için ebediliğin süresi yoktur. "Orada ilk ölümden başka ölüm tatmazlar. Onları cehennem azabından korumuştur." [Duhan Suresi 56] ayetindeki ilk ölüm ifadesi dünyadaki ölümdür ve başka ölüm olmadığını bildirir.

Kafirler ise ölüp yok olmayı dileyecek ama ne mümkün. ''Şüphesiz ki sizi yakın bir azapla uyardık. O gün kişi elleriyle takdim ettiklerine bakacak ve kâfir diyecek ki: ''Keşke toprak olsaydım'' [Nebe Suresi 40]

Sonuç: Dünya hayatı, bir yolculukta verilen mola kadardır. Varılacak yer ahirettir. Dünyada aradığımız mutlu, sağlıklı, konforlu, aşırı lüks hayat cennette mevcuttur. Dünyada iyilik ve kötülük bir arada bulunur, ahirette ise olması gerektiği gibi iyi ve kötü ayrı yerlere konacaktır.

Gökte rızkınız ve size vaad edilenler vardır. (Zâriyât Suresi 22)


Kelimeler üzerinde dillerini eğip bükenler, ahiretin de uzun süre sonra yok olacağını söyleyip Kuran'a zıt konuşmaktadır. Halid kelimesinin kullanıldığı ayetlerde ''Sürekli, ölümsüz, daima, baki'' gibi anlamlarda ''sonsuza kadar'' olduğu vurgulanır.

Ahiret hayatı sonsuzdur – Bumudin/20.11.2018

1 yorum:

  1. çok güzel cevap olmuş hz. ALLAHIN dilediği kişiler insanlar cinler şeytanda cinlerden ama kafirle cehennemde sonsuza kadar cennettkilerde sonsuza kadar kalacardır nebe suresinin 40 ıncı ve son ayetinde ne diyor biz allaha nasıl kulluk edileceğini apaçık kuranda bildirdik sizler ise yanlış yolu seçtiniz ve kafir olarak huzuruma geldiniz onlar keşke toprak alsaydık diyecekler buda bitmek tükenmek bilmeyen sonsuz hayatın açık bir delilidir

    YanıtlaSil

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?