Kuran müslümanlığı hakkında bilgiler

Kimlere rahmet okunmaz?

kimlere rahmet okunmaz
İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in ölümüyle sosyal medyada "Allah rahmet etsin, asil bir kadındı" şeklinde yorumlar gördük, bunun üzerine "müslüman olmayanlara rahmet okunur mu? Kimlere rahmet okunmaz" sorusu gelmeye başladı. Bu yazımızda Allah rahmet etsin demenin mubah ve yasak olduğu kişileri ayetler ışığında inceliyoruz.

Başka dinden olanlara veya dinsiz olanlara da rahmet okuyanlardan duyduğumuz bazı ithamlar şöyle oldu: "Allahın rahmeti boldur ama siz ayrımcılık yapıyorsunuz, müslüman olmayanları cehenneneme postalamayı seviyorsunuz, önemli olan iyi insan olmaktır, ölmüş gitmiş insanların arkasından rahmet okumayıp ne yapayım" şeklinde cahilane yorumlar yapılıyor. Bu durum yeni neslin islamı öğrenmeden müslümanlık hakkında konuştuğunu ve dayatılan modern kültürü benimsediğini gösteriyor.

Dinimiz islamda yaşayanlara hayır duası etmek, ölünün arkasından istiğfar etmek gibi güzel ameller, olumlu davranışlar vardır ancak bunlar kime yapılır diye baktığımızda sadece müslümanların birbirine hayır duası edebileceğini görüyoruz. Buna salat konusunda değinilmiş ve insandan insana salat ederken kişinin 5 iman şartını (Allaha, meleklere, kitaplara, resullere, ahirete imanı 4:136) kabul etmiş olması istenmiştir. Bunlardan herhangi birini kabul etmeyenler müslüman olamayacağı için inkarcıların arkasından rahmet okumak da yasaklanmıştır. (Aşağıda ilgili ayetler verilmiştir.)

İnkarcı deyince aklımıza Allahı kabul etmeyen veya peygamberi kabul etmeyen kişiler gelebilir ancak inkarcılık sadece bunlarla sınırlı değildir. Kuranda açıklanan konulara ihtilaf edenler de Allah katında inkarcı olurlar. İslam öyle bir dindir ki Kuranda yazan herşeyi içtenlikle kabul etmeyi gerektirir.

Örneğin peygamberlerden birine inanıp diğerine yalancı demek, haramlardan birini çağımıza uymuyor diye helal görmek, Allaha inandığı halde ahirete inanmayıp hayatı bu dünyadan ibaret sanmak, üç boyutlu algımızı mutlak gerçeklik zannedip melek ve cin gibi metafizik canlıların varlığını kabul etmemek, ilk insandan beri devam eden namaz ibadetini kabul etmeyip kendince başka açıklamalar getirmek ve dua etmeyi yeterli saymak, giyim ayetlerini indiği döneme hapsedip mayolu pozlar vermeyi normalleştirmek ve çıplaklığa teşvik etmek, helal cinselliğin ancak kadın ve erkek evliliği ile mümkün olduğunu kabul etmeyip eşcinselliği savunmak, Hem Allaha hem kabirdeki ölülere yalvararak şirke düşmek gibi cürümler işleyenler Allah katında inkarcı sayılmaktadır. Bunları yapanlar kendini müslüman saysa bile Kurandaki bir ayete muhalefet ettiği için arkasından hayır duası edilmez.

Şimdi "kimlere rahmet okunmaz" sorusunu cevaplayan ayetleri görelim. İslam dininin kaynağı Kuranı kerim olduğu için her konuda olduğu gibi bu konuda da ayetlere müracaat ediyoruz. Kendi mantığımızla ve bize dayatılan dünya görüşleriyle değil Allahın mantığıyla düşünmeyi öğreniyoruz.

Cehennem halkı oldukları belli olduktan sonra akraba bile olsalar, Allah'a ortak koşanlar için af dilemek, ne peygamberin ne de müminlerin yapacağı bir iştir. (Tevbe suresi 113. ayet)


9:113 ayette yakın akrabamız bile olsa Kurana muhalefet den birisine rahmet okunmayacağı açıklanmıştır. Ayetin indiği dönemde "cehennem halkı olduğu belli olduktan sonra" ifadesi aracılık şirkinden kurtulamayıp Allah ile arasına evliya putlarını koymaya devam eden kişilerden ve peygamberin davasını batıl görenlerden bahsetmektedir.

Günümüzde cehennem ehli olduğu belli olan kişiler de yukarıda sayılan; Allaha inanmayıp tesadüflere inanmak, Peygamberi yalancılıkla ve mecnunlukla suçlamak, Kutsal kitabımızın insan ürünü olduğunu söylemek, Metafizik canlı olan melekleri göremediği için inkar etmek, Haramlar çağımıza uymuyor diyerek helal görmek, Eşcinselliği savunmak, Allahı bırakıp türbedeki ölülerden medet ummak gibi cürümlerdir. Bu kişiler ölmeden önce tövbe etmiş ise arkasından rahmet de okunur cenaze namazı da kılınır. Sapkın olarak öldüğü bilinen kişilerin arkasından ne hayır duası edilir nede cenaze namazı kılınır. Bu konudaki delilimiz ise şudur;

Onlar arasından ölenin namazını sakın kılma, mezarı başında da durma! Çünkü onlar Allah'ı ve Peygamberini inkar ettiler ve yoldan çıkmış olarak öldüler. (Tevbe suresi 84. ayet)


9:84 ayette şirk üzere ölmüş kişilerin cenaze namazının kılınmayacağı ve mezarı başında dikilipte hayır duası edilemeyeceği bildirilmiştir. Müslümanlar sadece müslüman olduğu bilinen temiz insanların cenaze törenine katılırlar. İslamdan sapmış kişilere rahmet okumazlar. İsterse yakın akraba olsun, islamdan sapmış kişilere rahmet okunmaz.

Bu konudaki diğer örneğimiz Hz. İbrahim aleyhisselamdır. İbrahim peygamberin babası bir türlü aracılık inancını bırakmamış ve evliya heykelleri yaparak Allah ile arasına put koymaya devam etmiştir. Bunun üzerine ibrahimin babası için hayır duası etmesi yasaklanmıştır.

İbrahim'in, babası için af dilemesi, sadece ona verdiği sözden ötürü idi. Fakat babasının Allah düşmanı olduğu kendisine belli olunca ondan uzak durdu. Şüphesiz ki İbrahim, çok yumuşak huyluydu, pek sabırlı idi. (Tevbe suresi 114. ayet)


Peki neden sapkınlara hayır duası edemiyoruz? Çünkü çok bilmişlik yapan, kibirli, ilk öğrendiğinden hiç şüphe etmeyip peygamberlerin gerçeği getirdiğine ihtimal vermeyen sapkınlar için hayır duası etmek karada kürek çekmek gibi boşunadır. Hakkında bilgi sahibi olmadıkları konularda kesin bir dille atıp tuttukları için algıları kapanmıştır yani kendilerini öğrenmeye kapatmışlardır.

Onlar için ister af dile, ister dileme; onlar için yetmiş defa af dilesen de Allah onları asla affetmeyecektir. Bu, onların Allah ve Peygamberini inkar etmelerinden dolayıdır. Allah, fasıklar topluluğunu hidayete erdirmez. (Tevbe suresi 80. ayet)


Kimlere rahmet okunmaz yazımızın sonuna geldik. Kurandan ayetler ile bu konuyu cevaplamaya çalıştık. Yüce Allah müslümanların hidayetini artırsın ve gençlerimizi hurafelerden, bidatlardan, sapkın zihniyetlerden korusun. Amin.

1 yorum:

  1. ''Amin'' kelimesini de araştırmanızı öneririm.

    YanıtlaSil

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?