Kuran müslümanlığı hakkında bilgiler

İslam'da Dünyevi Cezalar Nelerdir?

Soru: İslam dininde neler suç sayılır? Hangi davranışlara ceza verilir?

Cevap: Kuran'da geçen dünyevi cezalar şunlardır;

  • Kısas Cezası,
  • Hırsızlık Cezası,
  • Zina edene 100 kırbaç,
  • İftira atana 80 kırbaç,
  • Bozgunculuk cezası,
  • Tecavüz cezası,

Bu altı suç İslam şeriatındaki cezalardır. Ceza gerektiren suçların hepsi de insan hakları ihlalidir. Allah'a karşı işlenen şirk, dinden çıkma, ibadet etmeme gibi suçlara karşı dünyevi cezadan bahsedilmemiştir çünkü bunların cezası ahirette görülecektir. Dünyadaki cezaları biraz daha açalım.

1- Kısas Cezası 

Kısas cezası bir suça karşılık aynı şekilde ceza vermektir. Size ne yapılmışsa aynı şekilde intikam alabilir veya para cezasına çevirebilirsiniz. Buna karar vermek mazlumun kendisine kalmıştır. ''Eğer ceza verecekseniz size yapılan şeyin benzeriyle ceza verin. Eğer sabrederseniz elbette bu sabredenler için daha hayırlıdır.'' [16/Nahl Suresi 126] ayetinde sabretmenin daha hayırlı olduğu söylenerek zulme uğrayan kısas hakkını almaz ise günahlarına kefaret olacağı bilgisi verilmiştir. 

Eğer ölümlü bir vaka ise bu sefer zulme uğrayan kişinin en yakını, birinci derece akrabası ne yapılacağına karar verir. ''Allah'ın haram kıldığı nefsi haksız yere öldürmeyin. Ve kim mazlum olarak öldürülürse o zaman velisine yetki verdik. Artık öldürmekte sınırı aşmayın, şüphesiz ki o yardıma mazhar olmuştur.'' [İsra suresi 33] ayetinde öldürmekte sınırı aşmamak, sadece suçluya kısas uygulamaktır. Ölenin velisi annesi ve babasıdır. İkisi de yoksa anabir kardeşidir. Bunlar kısas hakkını kullanıp idam isteyebilir yahut para cezasına çevirebilir. Para cezası da o günün şartına göre bir evden az olamaz ki suçlunun canı yansın.

2- Hırsızlık Cezası

Hırsızlık mal ve can güvenliğine kast etmek olduğu için cezası da büyüktür. Harama el uzatanın eli kesilir mantığıyla hüküm verilmiştir. Bunun Allah tarafından ibretlik bir ceza olduğu da söylenerek diğer insanların korkması ve hırsızlığı düşünememesi hedeflenmiştir.

Hırsız erkek ve hırsız kadın! Artık kesin ikisinin ellerini. Kazandıkları sebebiyle, Allah’tan caydırıcı bir ceza olarak. Allah azizdir, hakimdir. [5/ Maide Suresi 38] 

El kesmenin detayı ise Yusuf suresi 31.ayette açıklanmıştır. Parmak ucundan omuza kadar olan kısmı kapsayan اَيْدِي (eyd) kelimesi iki ayette de geçer ve el kesmenin nasıl olduğunu açıklamış olur. (Bak: Hırsızlık cezası)

3- Zina cezası

Kuran'da zina edenlere dünyevi ceza olarak 100 celde vurmak reva görülmüştür. Bunun dışında hiçbir ceza yöntemi zina cezası değildir. Ayrıca evli-bekar-dul-genç-yaşlı ayrımı da yapılmamıştır. Allah'ın dinindeki zina cezasının 100 celde olduğu ayette şöyle geçer:

Zina etmiş kadın ve zina etmiş erkek, ikisinden her birine artık 100 kamçı vurun. Eğer Allah’a ve ahiret gününe iman ediyorsanız, Allah’ın dininde onlara karşı sizi acıma duygusu tutmasın. İkisinin azabına mü’minlerden bir taife şahit olsun. [24/Nur Suresi 2] 

4- İftira atana 80 kırbaç

Doğru sözlü ve güvenilir olmak müslüman olmanın gereğidir. İftiracı ve yalancı kişiler ise ömür boyunca yalancı damgasından kurtulamazlar. İftira atarak bir insanın onuruna leke sürdükleri için önce 80 kırbaç vurulur, sonra onun hiçbir sözüne itibar edilmez. Ölene kadar yalancı olarak anılır. Allah insanların doğru sözlü olmasına bu derece önem vermiştir.

Korunan kadınları suçlayan sonra da 4 şahit getiremeyenlere artık 80 celde/kamçı vurun. Ve onların şahitliğini ebediyen (ömür boyu) kabul etmeyin. İşte onlar fasıklardır. [24/ Nur suresi 4]

5- Yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak

Maide 33.ayette geçen yeryüzünü fesada verme suçuna da hırsızlıkta olduğu gibi büyük ceza öngörülmüştür. Fesat yani bozgunculuk, haramilik yapmak, terör suçları, tecavüz etmek olarak sayılabilir. Böyle şeylere beşeri düzende hapis cezası verilir. Allah ise idam cezası olduğunu söylemiştir. Tabi suçun şiddetine göre idam değil sürgün de verilebilir.

Allah'a ve Resûlü'ne karşı savaş açanların ve yeryüzünde bozgunculuğa çalışanların cezası, ancak öldürülmeleri, asılmaları ya da elleriyle ayaklarının çaprazca kesilmesi veya (bulundukları) yerden sürülmeleridir. Bu, dünyadaki aşağılanmalarıdır, ahirette onlar için büyük bir azab vardır. [5/ Maide Suresi 33] 

6- Tecavüz

İnsan hakları ihlalinden biri olan cinsel tecavüz de bozgunculuk kategorisine girdiği için cezası idam veya müebbet hapistir. Kuran'da ''tecavüz edeni asın, zindana atın'' şeklinde bir ayet olmasa bile Yusuf kıssasındaki bir cümleden bunu anlamak mümkün.

Kapıya doğru ikisi de koştular. Kadın gömleğini arkadan çekip yırttı. Kapının yanında kadının efendisiyle karşılaştılar. Kadın dedi ki: 'Ailene kötülük isteyenin, zindana atılmaktan veya acı bir azabtan başka cezası ne olabilir?' [12/ Yusuf 25]

Yusuf'a sahip olmak isteyen züleyha, oyun ederek kapıları kilitlediği zaman, Yusuf aleyhisselam kaçmış ve kapıda insanlara yakalanmıştı. O esnada bir kadın ''ailene kötülük etmek isteyenin cezası zindan veya acıklı azaptan başka ne olabilir'' diyerek müebbet veya idamdan bahsetmiştir. Tecavüz etmemiş olmasına rağmen böyle bir ceza reva görülmüştür ve zindana atılmıştır. Masum olduğu anlaşılınca da kurtulmuştur. Bu ayetten tecavüz suçuna müebbet hapis yahut idam olduğu hükmü çıkarılabilir. Mantiken de uygundur.

Sonuç: Bu yazımızda Kuranda geçen şeriat cezalarına değinmeye çalıştık. Bundan başka bir dünyevi cezaya rastlayamadık. Mezheplerin namaz kılmayanı öldürme fetvaları, sünnilikten çıkanı öldürme fetvaları Kurana uygun değildir.

Bumudin/28.09.2019

1 yorum:

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?